umarım tünelle geçilir, ancak umuyoruz zatenÖzgür Türkler yazdı:Kazdağları kısmında tüneller ile doğayı minimum katletmelerini beklemek biraz fazlamı iyi niyetlilik olur?

Abi,Özgür Türkler yazdı:Çanakkalede yapılması planlanan köprünün içinde demiryolu da olacaktı.
Marmaranın etrafını ring şeklinde dolaşan bir hızlı tren hattı da planlanıyordu , yük + yolcu taşıyabilsin diye 200 km hızda.
Kınalıdan başlayıp marmara sahile paralel Şarköy üstünden geliboluya bağlanan bir otoban yapılacak, Lapsekiden karşıya geçecek ve malesef Çanakkale sonrası Kazdağları üstünden Edremit körfezine bağlanacak oradan da Balıkesirde İzmir otobanı ile birleşecek...Kazdağları kısmında tüneller ile doğayı minimum katletmelerini beklemek biraz fazlamı iyi niyetlilik olur?
Abi,Esat yazdı:Kuzey tarafta da Gelibolu geçişi ile ilgili de endişeler vardı, orada da sanırım pek çok alan ya orman ya da koruma altında galiba. Ya şimdi projenin gerekliliği tartışılmaz diyeceğim kızacaksınızama gerçekten bu kadar büyük iki su yolu ve bir iç deniz ile bir ülkenin bölünmesi büyük sıkıntı. Bakın ülke diyorum, her ne kadar çok saçma buluyor olsam da bu ülkenin ekonomik ve ticari başkenti İstanbul, üretim başkentleri İzmit ve Bursa diyebiliriz (bazı sektörlerde) ve bu alanların hepsi birbirinden kopuk kopuk. Ülke Kuzey batıya yığılmış, ki bu kuzey batı normalde de avrupaya bağlanması gereken kapımız ama o bağlantısı da yok. Yani ortada bombok bir durum var, ülke kendi içinde kopuk, ülkenin dışarı ile bağlantısı da kopuk. Evet gerçekten istemem oradaki dağların devasa otobanlar ile geçilerek o yetişmiş ormanların heba edilmesini ama ortada böyle bir erişim ihtiyacı da olduğuna inanıyorum, benim için iki uçlu değnek.
Engin Y yazdı:Abi,Esat yazdı:Kuzey tarafta da Gelibolu geçişi ile ilgili de endişeler vardı, orada da sanırım pek çok alan ya orman ya da koruma altında galiba. Ya şimdi projenin gerekliliği tartışılmaz diyeceğim kızacaksınızama gerçekten bu kadar büyük iki su yolu ve bir iç deniz ile bir ülkenin bölünmesi büyük sıkıntı. Bakın ülke diyorum, her ne kadar çok saçma buluyor olsam da bu ülkenin ekonomik ve ticari başkenti İstanbul, üretim başkentleri İzmit ve Bursa diyebiliriz (bazı sektörlerde) ve bu alanların hepsi birbirinden kopuk kopuk. Ülke Kuzey batıya yığılmış, ki bu kuzey batı normalde de avrupaya bağlanması gereken kapımız ama o bağlantısı da yok. Yani ortada bombok bir durum var, ülke kendi içinde kopuk, ülkenin dışarı ile bağlantısı da kopuk. Evet gerçekten istemem oradaki dağların devasa otobanlar ile geçilerek o yetişmiş ormanların heba edilmesini ama ortada böyle bir erişim ihtiyacı da olduğuna inanıyorum, benim için iki uçlu değnek.
İlk başta, Eceabat'tan Çanakkale'ye geçecek bir köprü düşünülmüştü; ancak Gelibolu Yarımadası Tarihî Millî Parkı'na zarar vereceği için bundan vazgeçilerek Gelibolu-Lapseki arasındaki geçişe karar verildi..
Millî park, Gelibolu-Lapseki arasında planlanan köprünün daha güneyinde kaldığı için zarar görmeyecek inşallah.. Kazdağı da planlanan otoyolun güneyinde kaldığı için ne Kazdağı ne de Edremit Körfezi sahili bu otoyol inşaatından zarar görecek..
Çevre ile ilgili hassasiyetlerin bu kadar dikkate alındığı bir proje daha görmedim Türkiye'de.. Hatta biliyorsun, her kasaba veya kent ahalisi, yolların burunlarının diplerinden geçmesini ister.. Çanakkaleliler ise millî park açısından sıkıntı doğmasın diye köprünün Eceabat-Çanakkale yerine Gelibolu-Lapseki arasında yapılmasını istediler.. Köprü, Çanakkale'nin yaklaşık 30 km uzağına inşa edilecek, bağlantı yolu da sanırım 20 km uzakta olacak.. Yine de uzak sayılmaz zaten..
Gebze-Bursa-İzmir Otoyolu'nun gerekliliğini tartışmamız anlamsız olur; ancak orada şöyle bir şey var: Keşke Uluabat Gölü'nün kuzeyinden değil de güneyindeki dağlara yaslayarak geçirselerdi güzergâhı.. Karacabey Ovası'nı mahvedecekler, ona üzülüyorum..
Bakan Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmit Körfez Geçişi’nde çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini ifade ederek, köprünün en önemli aşamalarından biri olan ana kabloların çekildiğini, köprü ve 13 kilometrelik TEM (Dilovası)- Yalova (Altınova) yolunun gelecek yıl nisan ayında hizmete alınacağını söyledi.
Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu (İzmit Körfez Geçişi ve bağlantı yolları dahil) Yap-İşlet-Devret Projesinin 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğunda olduğunu hatırlatan Yıldırım, köprü ve otoyolun birçok noktasında eş zamanlı çalışarak sona ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.