ist-B.03:03 » Marmaray Projesi [İnşaat Süreci]

Kullanıcı avatarı
Kamil16
Müdavim
Mesajlar: 919
Kayıt: 08 Tem Pzr, 2012 10:44

Marmaray'da ilk test sürüşü yapıld&

Mesaj gönderen Kamil16 » 04 Ağu Pzr, 2013 21:49

Marmaray'da ilk test sürüşü yapıldı...

Resim

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/24456671.asp
http://siyaset.milliyet.com.tr/erdogan- ... efault.htm

Hayırlı olsun diyelim. Ama kimse Marmaray'ın tamamen niçin açılamadığını sormuyor!

Ayrıca 2 dakika'da bir tren çalıştırılacağından emin değiim. Öyle bir yolcu potansiyeli yok.

Bekleyip görelim. :? 8)
En son Kamil16 tarafından 04 Ağu Pzr, 2013 21:52 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

Kullanıcı avatarı
Kamil16
Müdavim
Mesajlar: 919
Kayıt: 08 Tem Pzr, 2012 10:44

Kadıköy-Kartal Metrosu Ayrılık Çe&#

Mesaj gönderen Kamil16 » 04 Ağu Pzr, 2013 21:52

Bu arada Marmaray ile Kadıköy-Kartal Metrosu Ayrılık Çeşmesi İstasyonu'da açılmış olacak herhalde. 8)

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi
Mesajlar: 5582
Kayıt: 21 Eyl Cum, 2007 12:12

Mesaj gönderen alabay » 04 Ağu Pzr, 2013 22:01

Yenikapı işini yetiştirirlerse, yolcu potansiyeli bence gayet iyi olur. Yenikapı–Üsküdar–Ayrılıkçeşeme aksı önemli ve aktarma noktası (Üsküdar sadece otobüs olsa da şu an). Yenikapı’nın batısı hakkında fikrim yok.

Anatolian
Serbest Geçiş
Mesajlar: 747
Kayıt: 22 Haz Cmt, 2013 12:22

Mesaj gönderen Anatolian » 05 Ağu Pzt, 2013 20:35

Yenikapı’nın batısı hakkında fikrim yok.
AHL hala Uluslararası uçuşlarda tekeli elinde tutuyor. Yenikapı'dan sonra AHL'ye yakın istasyon varsa eğer oldukça iyi potansiyeli olur

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18145
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 05 Ağu Pzt, 2013 20:41

Anatolian yazdı:
Yenikapı’nın batısı hakkında fikrim yok.
AHL hala Uluslararası uçuşlarda tekeli elinde tutuyor. Yenikapı'dan sonra AHL'ye yakın istasyon varsa eğer oldukça iyi potansiyeli olur
Ataköy istasyonu inşa edilecekti ve akabinde buradan bir AHL bağlantısı projesi vardı ama bu limanın devre dışı kalma durumu o projeyi iptal ettirir mi bilemiyorum.

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi
Mesajlar: 5582
Kayıt: 21 Eyl Cum, 2007 12:12

Mesaj gönderen alabay » 05 Ağu Pzt, 2013 22:18

Ben açılış zamanını kastediyordum sadece. AHL’den Kazlıçeşme’ye her on, onbeş dakikada otobüş işletirlerse, tabiîki işe yarar, hem de nasıl.

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi
Mesajlar: 5582
Kayıt: 21 Eyl Cum, 2007 12:12

Mesaj gönderen alabay » 17 Ağu Cmt, 2013 11:54

Yahu, bu ne şimdi? :shock: Siyasî palavra mı, yoksa hakikaten ortada bir problem mi var? Hakkında bilgisi olan var mı?
Binlerce kişi ölebilir... Marmaray Projesi’nde vahim hata

Tarih: 16 Ağustos 2013, 13:54

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “asrın projesi” diye övünerek anlattığı Marmaray Projesi’nde binlerce kişinin ölümüne neden olabilecek vahim bir teknik hatanın yapıldığı, projenin ihalelerinde devletin zarara uğratıldığı iddiaları Meclis gündemine taşındı.

Usta yazar Necati Doğru, 15 Ağustos 2013 tarihli Sözcü Gazetesi’ndeki köşe yazısında Marmaray Projesi ile ilgili iddiaları gündeme taşıdı. İhalenin önce Aston- Marubeni-Doğuş ortaklığına 680 milyon Euro’ya verildiğini belirten Doğru, işin 2009’da tamamlanması gerekirken tamamlandığını ve yarım kaldığına dikkat çekti. “Çanak çömlek çıktı” diyerek ihalenin yenilendiğini belirten Doğru, bu kez ihalenin 1.3 milyar Euro’ya İspanyol firmasının liderliğinde ikinci üçlüye, 2014 yılında bitirilmek üzere verildiğini söyledikten sonra, Japon TAİSEİ ve Türk şirketleri GAMA ve Nurol’un tüp inşaatında büyük bir hata yaptığını yazdı.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, Doğru’nun yazısı üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) bir soru önergesi vererek, konuyu gündeme taşıtıdı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istenen önergede, yapılan ihalelerde devletin zarara uğratıldığını ve bu zararların kapatıldığını belirten Özgündüz, Doğru’dan yaptığı alıntıyla vahim iddiayı şöyle dile getirdi:

“Marmaray Projesi’nde kamunun zarara uğratılmasının yanında, daha vahim sonuçları olacağı öne sürülen iddialar da dile getirilmektedir. Bu iddiaya göre; Marmara Denizi’ni alttan geçerek Üsküdar-Sirkeci arasını bağlayacak tüp tünel inşaatı sırasında büyük bir hata yapılmış ve bu hayati hata örtülüp, gizlenmiştir. Tamamı 11 tünel olan projede, 11. tünelden başlamak üzere 7. tünele kadar proje yürütüldüğü, 7. tünelde yapıcı firma mühendislerinin 15 santimlik bir düşey sapma tespit ettiği ileri sürülmüştür. Bahsi geçen iddia, yazar Necati Doğru tarafından 15 Ağustos 2013 tarihli köşe yazısında da dile getirilmiştir. Belirtilen hatanın Bakanlığınızın İstanbul Bölge Müdürlüğü’ne bildirildiği, bunun üzerine Bölge Müdürlüğü’nün 7. tünelin sökülerek yenilenmesi için firmaya bildirimde bulunduğu, firmanın pahalı olan bu maliyet yerine dolgu yöntemiyle sapmanın giderildiğini kurumunuza ilettiği iddia edilmektedir. Hatta denetimden sorumlu firmanın proje müdürünün sırf bu hatadan dolayı istifa ettiği belirtilmektedir. İddialar gerçeği yansıtmaktaysa binlerce yurttaşımızın hayatının riske edilmektedir.”

İŞTE O SORULAR

Özgündüz, ardından Yıldırım’dan şu sorulara yanıt vermesini istedi:

1. Marmaray Projesi’nin tamamının değil de 13 km’lik küçük bir kısmının aceleyle hizmete açılmasının nedenleri nelerdir? Projenin tamamının bitmesi neden beklenmemektedir?

2. Proje ihalesini ilk kazanan ortaklık, işin ne kadarlık bir kısmını ne kadar sürede yapmıştır? Projeyi neden tamamlamamıştır? 2009 yılında bitmesi öngörülen proje nasıl ve neden 2014’e kadar uzatılmıştır? Projenin ilk ihalesi kapsamında 680 milyon avronun ne kadarı firma ortaklığına ödenmiştir? İşini yarım bırakan firmalara karşı ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır?

3. İlk ihalesi 680 milyon avroya verilen projenin, ikinci ihalesi neden 1 milyar 300 milyon avroya verilmiştir? Artışın nedenleri nelerdir?

4. Marmara Denizi altındaki 7. tünelde 15 cm’lik bir sapma olduğu iddiaları doğru mudur? Doğruysa bunun ne gibi olumsuz sonuçlar beklenmektedir?

5. Bu sapmanın Bakanlığınızın İstanbul Bölge Müdürlüğü’ne bildirildiği, Bölge Müdürlüğü’nün maliyetli bir çözüm yolu önermesi nedeniyle firma tarafından hatanın dolguyla kapatıldığı iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır?

6. Projenin denetimini yapan firma, sapmayla ilgili herhangi bir rapor hazırlamış mıdır? Hazırlamış ise ayrıntıları nelerdir? Denetim firması, yapılan hatayla ilgili kurumsal açıdan hangi işlemleri gerçekleştirmiştir ve nelerin yapılmasını önermiştir? Denetim firmasının proje müdürünün istifasıyla proje hatası arasında nasıl bir ilişki söz konusudur? Denetim firmasının, yapılan hatanın dolguyla kapatılması konusunda sorumluluğu var mıdır?

7. Hatanın dolguyla kapatılması konusunda teknik incelemeler yapılmış mıdır? Bu incelemelerin sonuçları nelerdir? Hata ne zaman, nasıl ve hangi dolguyla hata kapatılmıştır? Dolgunun, ilerleyen süreçte hatanın tekrar ortaya çıkması ve vahim sonuçlar yaşanmasına neden olması beklenmekte midir? Bu denli hayati bir konuda yalnızca denetim firması ve/veya Bakanlığınız haricinde herhangi bir denetim yaptırılmış mıdır? TMMOB, konunun uzmanları ve akademisyenlerden bu konuda görüş alınmış mıdır? Görüş alınmamışsa alınacak mıdır?

8. Projenin durdurulması ve hatanın dolgu harici yöntemlerle giderilmesi konusunda herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?

9. Kamuoyunda oluşacak tedirginliği gidermek ve bilgi vermek amacıyla aydınlatıcı bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?
Kaynak: http://www.gazetecileronline.com/newsde ... de-vahim-h

Benim tereddütlerimi bazıleriniz bilir … çok tedirgin olurum, çok eleştiririm, T4 salatasını hatırlayanlar vardır. İyi, güzel, ama … bu şimdi palavra ve yakınanlar mıymıylığı mı, yoksa hakikaten gündem mi?

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18145
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 17 Ağu Cmt, 2013 12:22

Aston kim ya? Ashton Kutcher mi? Milletvekilliğine okur yazarlık şartı da getirilsin bence :) Ha pardon ne salağım ya adam Alstom' u kast ediyor :)

Bir kere Alstom un yaptığı iş ile Tünel in bağlantısı nedir? Hiçtir

İkincisi Capon da Capon diyoruz, adamlar kasksız şantiyeye sokmuyor, böyle bir şey olsa proje sorumlusu Capon çoktan kendisini kesmez miydi?

15 cm lik sapma? dolgu yaparak yerine getirilmiş, teknik olarak herhalde mümkündür, yorum yapabilecek vasıfta değilim ama sadece soruyorum böyle bir şey olsaydı bu zamana kadar gizli kalabilir miydi? Proje resmen bir mühendis öğütme makinesi gibi çalıştı ve ortak neden sıkı çalışma şartları ve buna mukabil düşük ücretlerdi, böyle sıkıntıları olan insanlar böyle bir durumu daha önce dile getirmezmiydi? Ne sanıyoruz projede çalışan herkes AKP üyesi falan mı?

Dediğim gibi bence önce arkadaşlar önergeyi bir yeniden derleyip düzenlesinler, iki ayrı işten ve iki ayrı ihaleden söz ediliyor ama hepsi tek işmiş gibi dile getirmişler. Alstom un aldığı ve yapmadan bıraktığı iş CR yani banliyö hatları yenileme kısmı idi, maliyet artışı falan gerekçe gösterildi ve vazgeçildi, o durum zaten mahkemelik diye biliyorum (emin değilim) ee ortada maliyet artışı sorunu varsa ikinci ihalenin yüksek çıkması normal değil mi?

Tünel kesiminde böyle bir sorun ortaya çıktı ise bu tabii ki vahim, umarım böyle bir şey yoktur. Varsa da önergede sorulduğu gibi bununla ilgili çalışmalar yapıldıktan sonra kontrol yapılmış mıdır, ne durumdadır ve bu müdahalenin bu işin tekniği anlamında geçerliliği nedir? Bunların cevapları tabii ki istensin ve verilsin.

Ben şahsen böyle bir sorun olduğuna pek ihtimal vermiyorum çünkü tüp geçiş sürecinde yapılan işte bir aksama olmadı ki? Oldu mu, sadece Yenikapı ve Sirkeci deki arkeolojik kazılar hep gecikti, tüplerin indirilmesi, birleştirilmesi hep basının gözü önünde oldu ve tarihlerde büyük sapmalar olmadı hatırladığım kadarı ile. Böyle bir hata ve giderilmesi durumunda tüplerin indirilmesi ve birleştirilmesi süreci büyük zarar görürdü diye düşünüyorum.

Son olarak, tabii ki bu önergeye böyle doyurucu bir cevap geleceğini de sanmıyorum.

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi
Mesajlar: 5582
Kayıt: 21 Eyl Cum, 2007 12:12

Mesaj gönderen alabay » 17 Ağu Cmt, 2013 13:08

Benim de ilk aklıma gelen, pardon, Japonlardı. Ne üzücü ama, Japon, İsviçreli, Alman … bunlar akla gelir. Başka yok. Sağolsun durum. Ama beni tereddüte sokan şu »yarım iş« durumuydu. Çünkü bu gayet mümkün. Tam, ama tam bize göre. 15 cm … bilmem, Gotthard’ta maksimum 12 cm oynama vardı. Ama! Deprem bölgesi burası yahu. Yani, bırak 15 santimi, çøk daha, bambaşka santimlik oynamalar olacak. Bütün bu sistem buna dayanıklı değil mi? Bunu tam anlamadım. Bence böyle bir yapı çelik gibi sert şekilde cart diye duramaz, esneklik, oynaklık lâzım. Dolgu? Hm. Bilenler bir anlatsın, aramızda bununla uğraşan bir, iki, üç eleman var.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18145
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 17 Ağu Cmt, 2013 13:15

alabay yazdı:Benim de ilk aklıma gelen, pardon, Japonlardı. Ne üzücü ama, Japon, İsviçreli, Alman … bunlar akla gelir. Başka yok. Sağolsun durum. Ama beni tereddüte sokan şu »yarım iş« durumuydu. Çünkü bu gayet mümkün. Tam, ama tam bize göre. 15 cm … bilmem, Gotthard’ta maksimum 12 cm oynama vardı. Ama! Deprem bölgesi burası yahu. Yani, bırak 15 santimi, çøk daha, bambaşka santimlik oynamalar olacak. Bütün bu sistem buna dayanıklı değil mi? Bunu tam anlamadım. Bence böyle bir yapı çelik gibi sert şekilde cart diye duramaz, esneklik, oynaklık lâzım. Dolgu? Hm. Bilenler bir anlatsın, aramızda bununla uğraşan bir, iki, üç eleman var.
Benim bildiğim kadarı ile zaten her bir tünel elemanı deprem ya da dışarıdan çarpma gibi durumları absorbe edebilecek (belli bir seviyede) oynama payına sahip, yani ilk zamanlar aldığımız bilgilendirmeler hep böyle söylüyordu ki öyle de olması gerekir. Açıkçası ben imalat anlamında buna tam uyulduğuna eminim, şimdi aynı yere dönüyoruz da Japonlar bu konuda sıkıntılı millet, yani aman alalım paramızı bize ne tavrı pek işlemiyor. Hatırlarsan M4 hattında da bir kayma meydana gelmişti ve üniversiteden kurul yapılan çalışmayı onaylamıştı, yani yapılan onarım çalışmasını, dolayısı ile bu apartman inşaatı değil ki sorun olunca müteahhit çavuşa sus desin de sussun.

Hep söylüyorum, isnat ispat gerektirir. Bu iddialar çok ciddi ama kendi içinde tutarlılığı yok, önce metni bir toparlasınlar kim ne yapmış onu kafalarında netleştirsinler, sonra hesap sorsunlar. Çünkü eğer gerçekten bu metin ile iddia da bulunulursa karşı cevabı verende sallar, yani milletvekili olsam ve buna cevap vermem istense fena bozarım karşı tarafı :) Ha bu iddiaların bir takım belgeleri var ise onları meclise sunsunlar ve araştırılmasını istesinler, varsa bizde öğrenmiş olalım. Yav ben ordan yürüyüp geçtim ha bir de :P bir daha hayatta girmem bak böyle bir şey varsa.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18145
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 18 Ağu Pzr, 2013 19:12

Aşağıdaki ifadeden ne anlamalıyız?
Binali Yıldırım, konuşmasının son bölümünde, Marmaray'ın test sürüşlerinin devam ettiğini ve 29 Ekim'de açılışının yapılacağını belirtti. Marmaray'da vatandaşların kullanacağı bilet fiyatının henüz belirlenmediğini ancak makul bir fiyat olacağını söyledi.
http://ekonomi.haberturk.com/is-yasam/h ... bitiyor-mu

Kent içi toplu taşımada fiyatlar sabit değil mi? Yani otobüs ile raylı sistem arasında ara sıra fark oluyor biliyoruz da, şimdi tüp, yaptık bedelini ödeyin, dolara endeksli geçiş falan çıkmasın da :)

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi
Mesajlar: 5582
Kayıt: 21 Eyl Cum, 2007 12:12

Mesaj gönderen alabay » 18 Ağu Pzr, 2013 19:43

Çiftkatlı otobüs gibi olur. Geçen dört jeton. Ama ilk önce şu tünelde bayatlık var mı, yok mu, onu merak ediyorum. Bugün tesadüfen İstanbullu bir tanıdığım bana sordu, duydun mu, diye. Buradan fikir yürütmek zor, orada gündemde mi, değil mi?

Kilitli

“Marmaray Projesi [İnşaat Süreci]” sayfasına dön