İBB'nin plansızlığının bedelini minibüsçü esnafı ve de minibüs şoförlüğü yapan ücretli işçi çekmek zorunda değil. Hiç hoş bir tablo değil. Madem öyle bir önceki sayfalarda da belirttiğim üzere bu metro açılmadan 1-2 yıl evvelden minibüslere uygun hatları tahsis etmediniz? Metro açılır açılmaz da hemen yer değişikliği yapmak mümkün olurdu.
İETT şürekası zarar ediyoruz diyorlar ya, ciddiye almıyorum. Madem ki zarar ediyorsanız ve en büyük gideriniz akaryakıt ise otobüslerinizin güzergahlarını kısaltmak ve de metro ile hem fiziki hem de ekonomik anlamda uygun aktarma koşulları yaratmak için çaba harcamıyorsunuz? Hep son dakikaya kadar bekleyip sonra ehh bir bakalım kafasındalar.
-------------------------------------------------------------------------------------
Dolmuşcuların metro isyanı
Kadıköy - Kartal hattı minibüsçüleri isyan etti.
Kadıköy Kartal hattında çalışan minibüsçüler şu günlerde çok dertli. Zaten her geçen gün artan giderlerden şikayetçi olan minibüs şoförleri, Kadıköy Kartal Metrosunun 17 Ağustosta faaliyete geçmesiyle birlikte, şimdiden zarar etmeye başladı
Kadıköy Kartal hattında çalışan minibüsçüler şu günlerde çok dertli. Zaten her geçen gün artan giderlerden şikayetçi olan minibüs şoförleri, Kadıköy Kartal Metrosunun 17 Ağustosta faaliyete geçmesiyle birlikte, şimdiden zarar etmeye başladı.
Metroyla birlikte yüzde 60 yolcu kaybına uğrayan minibüsçüler, bırakın kar etmeyi, günlerini kurtarıp, evlerine ekmek parası götürmenin derdine düşmüş durumda.
Öte yandan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaşın Kadıköy - Kartal hattında çalışan minibüslerin kaldırılacağı ve iç hatlar açılacağını açıklamasıyla akıbetlerinin ne olacağını merak eden minibüs esnafı, yetkililerin bir an önce kendileri ile ilgili adım atmasını bekliyor. Minibüs esnafının sorunlarını
Metro belimizi büktü
Yirmi yıldır şoförlük yapan Mehmet Doğru, "Hiç bu kadar kötü bir zaman yaşadığımızı hatırlamıyorum diyor. Giderlerinin çok fazla olduğunu söyleyen Doğru, Yakıt fiyatları malum, onun dışında bu araçların bakımı, şoförlerin masrafları derken şimdi bir de metronun açılması belimizi iyice büktü. İşlerimiz yarı yarıya düştü. Bu yetmezmiş gibi bir de trafik polislerinin baskısıyla uğraşır olduk. Özellikle metro açıldıktan sonra polisler ayakta bir yolcu bile taşıdığımızı görse, insafsızca ceza keser oldu. Metro da, otobüslerde ayakta yolcu taşınırken bir suç yokta bizler taşıyınca niye var. Minibüsçüler ayakta yolcu taşımasa nasıl para kazanacak, eğer buna bir çözümleri varsa söylesinler biz de taşımayalım. Şuan geleceğimiz belirsiz, biran önce ne yapılıyorsa yapılsın ama bizler mağdur edilmeden yapılsın dedi.
Trafik cezaları bizi bezdirdi
24 yıldır şoförlük yapan Davut Tekiner de trafik cezalarından yakındı. Ayakta yolcu taşımak suç ama bizler taşımak zorundayız aksi taktirde para kazanmamız imkansız. Polis bunu anlamıyor her gördüğünde plakamıza ceza yazıyor diyen Tekiner, Madem ayakta yolcu taşımak suç neden metroda, metrobüste ayakta yolcu taşınıyor. Eskiden polis cezaları hat sahibine keserdi şimdi şoförlere kesiyor bu yüzden çok mağdur oluyoruz. Evimize bile zar zor para götürebilirken bir de cezalara para yetiştirmeye çalışıyoruz şeklinde konuştu.
Evimize para götüremiyoruz
Kadıköy Kartal hattında üç yıldır şoförlük yapan Mehmet Baltacı, içinde bulundukları durumu şöyle anlattı Ben çalıştırdığım aracı kiraladım, metro açılmadan önce yine idare ediyorduk ama şimdi ne kiramı çıkartabiliyorum ne de evime para götürebiliyorum. Kiramı ödeyemediğim için aracı geri istiyorlar, benden aracı alırlarsa, aileme nasıl bakarım bilmiyorum. Bir tek ben bu sorunu yaşayamıyorum,
bu hatta çalışan 200 e yakın şoför arkadaşımız bu durumla karşı karşıya. Biran önce ne yapılıyorsa yapılsın dayanacak gücümüz kalmadı..
Metro açılmadan neden çözüm üretilmiyor
Dört yıldır Kadıköy Kartal hattında şoförlük yapan Medeni Binici de belediyenin sorumsuzluğundan yakındı ve Belediye metroyu açmadan önce minibüsler için bir güzergah belirleyebilirdi, biz de bu kadar mağdur olmazdık. Maddi sıkıntı içindeyiz, önceden beş kazanan bir araç şimdi bir kazanıyor. Bu araçların her birinde iki şoför çalışıyor, bir de hat sahibini sayarsak üç aile eder yani her araçtan üç aile geçiniyor. Yazık değil mi bu insanlara neden bu kadar sorumsuz davranılıyor. İşler kötü olunca herkes yolcu kapma yarışına girdi o yüzden durak da huzurumuz da kalmadı. Bu konuyla ilgili hiçbir faaliyet yürütüldüğünü göremiyoruz dedi.
Daha çok çalışıyor, daha az kazanıyoruz
Üç yıldır bu hatta şoförlük yapan Şahin Çelik ise Bizi öldürmüşler ama mezara koymamışlar diyerek yaşadıkları durumu özetledi. Ne kazanıyorsak mazota gidiyor, her servisimizde kavga gürültü oluyor diyen
Çelik, Her gün daha çok çalışıyoruz, istirahat yok, evimize hasret kaldık. Bunlara rağmen kazanamıyoruz. Çok kazanıyormuşuz gibi birde polisin kestiği cezalarla uğraşıyoruz. Özellikle Metro açıldıktan sonra ayak da bir tane bile yolcumuz olsa ceza yiyoruz. Belediyemizden bu soruna acil bir çözüm bekliyoruz ifadesini kullandı. .
Belediye araçlarınızı yenileyin diyor ama 37 yıldır şoförlük yapan İbrahim Kılıç ise Belediye bizlere araçlarınızı değiştirin, Avrupa standartlarına uyun diyor ama bu insanlar yeni bir araç alacak kadar kazanıyor mu diye hiç düşünmüyor. İşler yüzde 50 düştü, maddi sıkıntı içindeyiz, huzurumuz kalmadı.
İstiyoruz ki araçlar biran önce hatlara dağıtılsın veya başka bir çözümleri varsa onu uygulasınlar ama biran önce uygulasınlar şeklinde konuştu.
Hükümet artık bizden oy beklemesin
Kadıköy Kartal güzergahında hat sahibi olan Cihan Yılmaz ise cezaların arttığını ifade ederek, Eğer ayakta yolcu taşımamızı istemiyorlarsa indi bindi ücretini 5 lira yapsınlar, biz de taşımayalım. Akaryakıt fiyatları her geçen gün artıyor. Minibüsler sadece akaryakıta çalışır hale geldi, eskiden olsa yarım serviste masrafımızı çıkarırdık ama şimdi tam gün çalışıp çıkartamıyoruz. Bu araçların her birinden en az üç aile geçimini sağlıyor. Yani tek bir aracın bile kontağını kapatması üç evin ekmeğine sebep olur. Masrafların artması bir yana şimdi bir de metro istasyonu devreye girdi, işlerimiz yarı yarıya düştü dayanacak gücümüz kalmadı. Biz metro yapılmasın demiyoruz yapılırken, başkaları mağdur edilmesin, bir önlem alınsın diyoruz. Bu gidişat hiç iyi değil. Hükümet artık bizden oy beklemesin dedi.
Ünal Önal - Kent Yaşam 4 Eylül 2012
http://www.gercekgundem.com/?p=486825
-------------------------------------------------------------------------------------