Esat, Belçika katiyyen Avusturya değil! Avusturya bu konuda hantal, ama Belçika (ki çok severim o ülkeyi) bu konuda fazla kurcalansa, patlar. Bugün havadislere göre, katilin içkili olmuş olması ihtimalini açıkladılar.
Belçikayı anlamak belki biraz zor, ama değer. O ülkede iki buçuk apayrı halk yaşıyor. Bizdeki gibi alt kimlik üst kimlik salatasına girişmiyorlar, ama kimlik salatası kalıyor yine de. Flamanlar ve Valonlar, ayrıca da, herkes pek bilmez, Alman olan Doğubelçikalılar (onlar genelde problem yaratmaz, Almanyadan harplerden dolayı koparılmışlar, yani Batı Trakya Türkleri gibi, ama Belçikalı artık, Alman değil, Almanca konuşanlar azınlığı denir)
bu insanlar beraber bir ülkede yaşıyorlar. Ve bu ülke de, Lüksemburg ve biraz da Hollanda gibi, çok zor bir geçmişe sahip. Bunlar eski Büyük Almanyanın parçaları, kısmen eski Büyük Lüksemburg, kısmen de dil ve kültür açısından Fransa ile irtibatlı (ki Fransa dediğimiz de aslında ~1200 sene evvel Almanya dediğimizle birdi, nitekim ismi, Frenk, nereden? Bavyera eyaletinin parçası olan eski Frankenden.
Brükselin özelliği, aslında Flaman başkenti. Ama dil olarak Fransızca ağırlıklı (ki bu aslında gaip oluyor). Ayrıca hem Belçikanın, hem Avrupanın başkenti. O yüzden de zaten, Belçika ikiya ayrıla bile, Brüksel özel bir sektör kalmak zorunda ve kalacak. Çünkü Flaman başkenti diye Fransızca konuşan kendi halkını sınırdışı edemez.
Ama, dendiği gibi de, bilhassa toplu taşımda çoğu kişi yabancı asıllı. Geçenlerde Lüksemburgtaydım, orası daha da karışık bu konuda, % 70 yabancı asıllı. Lükemburg kimliği kim ve ne diye sormuştum, tarihi muazzam ilginç, çünkü Fransızca konuşmaya başlamış eski bir Alman parçası, ama neyse, o şimdi önemli değil.
Ama bu katil meselâ yabancı uyruklu olursa, eyvah. Yabancı düşmanı olursa, eyvah. Orası ne Avusturya, ne Almanya, çok daha az bir halkı var, o yüzden oran problemleri çok daha korkunç. Almanyada ne kadar ırkçı var? Veya Avusturyada? Mukayese edilemez
He, Belçıka derken, bütün ülkeyi (!) kuzeyden güneye kadar, kıyıda bir tramvay hattı geçiyor, biliyor muydunuz? Brugge ve Zeebruggeden sonra, Oostendeden Anverse (Antwerpen) giderken, uğradık, gördüm, hemen kumulların ardında, kıyıda paşa paşa işliyor, 70 km mi, ne.