http://www.yeniasir.com.tr/KentHaberler ... si_yapildi
http://www.rayturk.net/?p=11400
İzmir' de tramvay hatları ile ilgili projelerde sessiz sedasız bir takım işler almış yürümüş, ilgili haberlerden alıntılar yapıyorum.
İlk haber Mayıs ayından, toplam 3 hattın projesi ihale edilmiş, yıl sonuna kadar projelerin tamamlanması öngörülüyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, büyük önem verdiği tramvay projesi için iki önemli adım attı. Geçtiğimiz aylarda toplam uzunluğu 13 kilometreyi bulan Halkapınar-Fahrettin Altay tramvay hattının proje ihalesini yapan Büyükşehir, şimdi de 10 kilometrelik Karşıyaka Alaybey-Mavişehir hattı ile 5.5 kilometre uzunluğundaki Buca Şirinyer-DEÜ Tınaztepe kampüs hatlarının proje ihalesini gerçekleştirdi. İhalede 3 firmadan teklif alındı. Tek paket halinde düzenlenen proje ihaleleri Halkapınar-Fahrettin Altay hattında olduğu gibi yine Yüksel Proje Firması'nda kaldı. Her iki hat için yürütülecek proje çalışmalarının 6 ay içinde tamamlanacağı belirtildi.
Son ihalelerle birlikte toplam uzunluğu yaklaşık 29 kilometreyi bulacak olan tramvay hatları devreye girince, bir yandan İzmir trafiği rahatlayacak diğer yandan da kentte nostalji rüzgarı esecek. Tramvayın hangi güzergahtan geçeceği, proje ihalesini alan firmanın yapacağı çalışma sonucu, belediyeye sunacağı alternatif güzergahlar arasından seçilerek belirlenecek. Her şey yolunda giderse 2011 yılında tramvay için ilk kazma vurulmuş olacak.
Temmuz tarihli bu haberde ise 2 hattın projesinin tamamlandığını ve belediye tarafından DPT onayına sunulacağı müjdelenmiş. Bu gayet güzel bir haber, umarım DPT ya neyine gerek İzmir' in tramvay demez.
Geçtiğimiz aylarda toplam uzunluğu 13 kilometreyi bulan Halkapınar-Fahrettin Altay Tramvay Hattı ile yaklaşık 10 kilometre uzunluğundaki Karşıyaka Alaybey-Mavişehir Hattı'nın proje ihalelerini yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, her iki tramvay projesini de Ağustos ayında Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) onayına sunacak. DPT'nin onay vermesi durumunda yeni alınacak körfez yolcu vapurları gibi tramvay projesi için de bulunması halinde uygun koşullarda dış kredi kullanılabilecek. Ağustos ayında 30-35 kilometre uzunluğundaki tramvay projeleri için DPT'ye onay için başvuruda bulunacaklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yeni yolcu ve arabalı vapur ile tramvay projelerinin Büyükşehir Belediyesi'ne 500 milyon liraya malolacağını söyledi. Projelerin bitmek üzere olduğunu belirten Kocaoğlu, "DPT onayından sonra kaynak bulur bulmaz ihaleye çıkacağız" dedi.
Ağustos' a geldiğimizde ise yine projelerden gelişmeler ile devam eden haberler var
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent içi ulaşıma yeni bir soluk getirecek 13 kilometrelik Fahrettin Altay-Halkapınar tramvay hattının zemin etütlerini tamamladı. Buca ve Karşıyaka hatlarının projeleri ise yeni yılda bitirilecek. Kent içi toplu ulaşımı getirecek 80 kilometrelik Aliağa-Raylı Sistemi'nin ardından Üçyol - Üçkuyular metrosunu da devreye alacak olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirmeye hazırlandığı tramvay projeleri ile İzmir'in toplu ulaşımına yeni bir soluk getirmeyi planlıyor. Fahrettin Altay-Halkapınar, Karşıyaka Alaybey-Mavişehir ve Buca Şirinyer-Tınaztepe Kampüs hatlarında toplam 28.5 kilometre uzunluğundaki tramvay projeleri için çalışmalar aralıksız sürüyor. Kent içindeki trafik yoğunluğunu azaltmak için planlanan tramvay hatlarında öncelik Fahrettin Altay-Halkapınar güzergahına verildi. Yaklaşık 13 kilometrelik tramvay hattının zemin etütleri tamamlandı. Üçkuyular Metro İstasyonu'ndan başlayarak Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nın kara tarafından Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Heykeli'ne kadar uzanan hat, Montrö Meydanı ve Şair Eşref Bulvarı'ndan geçerek TMO siloları önüne ve oradan da Şehitler Caddesi'ni takiben Halkapınar Metro İstasyonu'na ulaşacak. Bu güzergah boyunca 20 noktada zemin etütleri tamamlanırken, uygulama projelerinin de detay çalışmaları yapılıyor. Projenin ikinci etabını oluşturan 10 kilometrelik Karşıyaka Alaybey-Mavişehir ile 5.5 kilometrelik Buca Şirinyer-Tınaztepe Kampus tramvay hatlarının projeleri ise hızla devam ediyor. ÇED raporu için Çevre İl Müdürlüğü'ne başvuru yapıldı. Diğer taraftan fizibilite raporu çalışmaları tamamlanmak üzere. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ağustos ayında dış kredi için DPT'ye, daha sonra kefalet için de Hazine'ye başvurması bekleniyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2011 yılında tramvay hatları için inşaat ihalesine çıkmaya hazırlanıyor. Tramvay hatları, Aliağa-Menderes Raylı Sistem ve Üçkuyular-Bornova arası metro projesiyle entegre olacak ve kent yaş!------! da ayrı bir zenginlik katacak.
Bu bölümdeki haber ise benim pek hoşuma gitmedi, bizim düz mantığımızı gösteriyor işte, gerçi o havuzun ve meydanın konumunu bilmiyorum ama bizde tramvay hatları ne hikmetse araçlar gibi meydanları ve karayolu adalarının etrafını dolaşmıyor, cart diye ortadan geçiveriyor. Buna bir türlü anlam veremiyorum, yani düz gidince daha mı hızlı gidiyor?
Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak Fahrettin Altay-Halkapınar tramvay hattı Lozan Meydanı’nın ortasından geçeceği için tarihi havuzun yıkılması planlanıyor.
İzmir Enternasyonal Fuarı ile birlikte yapılan ve kentin simgelerinden biri haline gelen Lozan Meydanı’ndaki havuz, tarihe karışacak. Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirmeye hazırlandığı Fahrettin Altay-Halkapınar tramvay hattı, Lozan Meydanı’nın ortasından geçeceği için tarihi havuz yıkılacak. Tramvay hattı Alsancak Şair Eşref Bulvarı’nda, ortada bir bölümü otapark olarak kullanılan yeşillik alandan geçecek. Bu nedenle ortadaki bölümde yer alan bazı ağaçların kesilmesi de gündeme gelebilecek.
Fahrettin Altay Meydanı’ndaki Vergi Dairesi önünden hareket edecek olan hat, Pazaryeri ile askeriye arasındaki yolu takiben sahile ulaşacak. Mustafa Kemal Bulvarı’nın kara tarafından hareketle, Konak Orduevi’nin önüne gelecek. Buradan, viyadük altından geçerek Konak Pier Alışveriş Merkezi önündeki köprüye, oradan da Gazi Bulvarı’na dönecek. Gazi Bulvarı’ndan Şehit Fethi Bey Caddesi üzerinden Cumhuriyet Meydanı’na inecek. Meydandan, Şehit Nevres Bulvarı’na girip, Montrö Meydanı’ndan Şair Eşref Bulvarı’na gelecek. Bulvarın orta şeridindeki yeşillik alanı izleyecek olan hat Lozan Meydanı’nı geçerek, TMO siloları önüne ve oradan da Şehitler Caddesi’ni takiben Halkapınar metro istasyonuna ulaşacak. Öte yandan, bu hat tamamlandıktan sonra, Birinci Kordon’a da nostaljik bir tramvay hattının yapılabileceği belirtildi.