be-TS.07 » Belçika'da Salı Gününe Kadar Toplutaşım

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

be-TS.07 » Belçika'da Salı Gününe Kadar

Mesaj gönderen Esat » 08 Nis Pzr, 2012 01:13

http://www.badische-zeitung.de/dpa-news ... r-lahm-x1x

Haberin içeriğinden kısmen anladığımı ben yazayım yarın vakti olursa Başar hataları ya da eksikleri düzeltir.

Bu sabah Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir otobüs ile otomobilin çarpışması sonrasında araç sahibi ve tanıdıklarının saldırısı ile ağır yaralanan otobüs şoförü kısa bir süre sonra hayatını kaybetmiş. Olayın failleri olay yerinden kaçmışlar fakat görgü tanıklarının ifadeleri ile polis tarafından yakalanmışlar.

Olay üzerine Brüksel toplu taşımacılık işletmecisi STIB (MIVB) çalışanları genel grev kararı alarak Salı gününe kadar hizmet vermeyeceklerini basına bildirmişler. Bu karar ile yarın ve Pazartesi günü (Pazartesi günü muhtemelen orada da resmi Paskalya tatili zaten) tüm toplu taşıma hizmetleri devre dışı kalacakmış.

Konu ile ilgili yorum yapan hemen herkes olayı şiddetle kınarken işletmeci ve yönetim bugün bir de kriz toplantısı gerçekleştirmişler.

Resim

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi

Mesaj gönderen alabay » 08 Nis Pzr, 2012 11:15

Aslında herhangi bir otobüs ile bir otomobil arasında basit bir kaza olmuş. (Başka bir) otobüs şoförü sadece kaza tanıklığı yapacaktı, yani kendisi ve otobüsü kaza ile irtibatlı değil, ama burada kaza oldu mu, etraftakiler kanunen tanıklık yapmak zorunda. Kazayı yapanların bir tanesi bir tanıdığını telefonla çağırmış, o da çıldırmış ve tanıklık yapacak otobüs şoförüne dayakla saldırıp onu öldürmüş. Şimdi en az (!) salıya kadar toplu taşım yapılmayacakmış. Bir toplantı düzenlenecek, hem toplu taşımdaki güvence, hem toplu taşım ve kamu servisleri yapanlara karşı eksik olan hürmet konu olacaklar. Bu toplantıdan evvel de artık servis yapmak mümkün değil diye düşünülüyor; yani ağır kriminel bir duruma çok ağır tavırlı bir iade reaksyonu. O olsun. Ben Brüksel’i tanıyorum, ve kimlik hakkında hiçbir şey söylenmemiş. İyidir. Bir bildikleri vardır :?

Ali Dağcı
Abonman

Mesaj gönderen Ali Dağcı » 08 Nis Pzr, 2012 19:12

Bu haberi okudugumda ben eyvah dedim. Hemen Euronews'e girdim, baktim haber ana sayfada. Okudum dikkatlice saldirganin kimligi belli degil.

Su yuzden korktum. Brukseli ve genelde Belcikayi severim, biraz da Fransizca konusurlari icin, ben de biliyorum, gecen sene 3 kez turist olarak gittim. Toplamda 20 gun kadar kalmisimdir. Benim gordugum ozellikle Brukselde anlamsiz bir gerginlik var. Kuzey Afrikalilarla Belcikalilar, Fransizca konusanlarla Flamanlar, hatta gocmenlerin bile kendi aralarinda gerginlik yasaniyor.

2 kez metroda insanlarin bayagi siddetli bir sekilde, sozlu olarak kavga ettigine tanik oldum. Louvain'de yine bir kaza sonrasi suruculerin araclarin inip kavga ettiklerini gordum. Boyle bir olay da bir anda cok kotu bir yone gidebilirdi. Neyse ki gorunen bu olmamis.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 08 Nis Pzr, 2012 20:13

Ben Brüksel'i göreli çok yakın değil ama çok eskide değil, genel olarak havada bir gerginlik gerçekten var. Bu hissediliyor, zaten kuzey Afrika kökenliler bir yanda Türkler bir yanda yabancı düşmanları bir yanda gibi bir görünüm veriyor kent, tabii bir de buna kendi aralarındaki şu çekişmeleri katılıyor yani düşünün ki toplu taşımada dahi ayrı bir şirketleri var sadece bir tarafa ait olan. Bu anlamda garip bir şehir hani insan şöyle düşünüyor "ya Evropa'nın ortasında böyle şeylermi var?" tabii ki var hemde alası var.

Hani çok fazla yorum yapabilecek konumdamıyım bilmiyorum, açıkçası Avusturya dışı ülkeler için yorumlarım havada kalır ama ben şahsın isminin açıklanmamasından muhtemelen Belçikalı olduğunu düşündüm çünkü Avusturya'da genelde bu tip saldırı olaylarında saldırgan Avusturyalı ise üstü inceden örtülür, ama Avusturya vatandaşı bir göçmen ya da göçmen kökenli ise bu haberde özellikle belirtilir misal "Türk kökenli Avusturyalı" ifadesi geçer, ya da migrant veya Asyl ifadesi belirtilir, bu yüzden ben Belçika'da da aynı durumu bekledim ve ona bağladım.

Hoş bir olay değil, dünyanın pek çok yerinde her gün meydana gelen sıradan bir adli olay ama üzücü olan sebepsiz yere bir insanın dövülerek ölümüne sebep olunması, bu çok kötü. İş arkadaşlarının tepkisi ise belki abartılı bulan vardır bilemem ama ellerinden gelen oymuş ve yapmışlar, takdir ettim. Avrupa'da bu iş alanlarındaki çalışanlar grev gibi haklarını rahatlıkla sonuna kadar kullanabiliyorlar bu hoşuma gidiyor.

Ali Dağcı
Abonman

Mesaj gönderen Ali Dağcı » 08 Nis Pzr, 2012 20:40

Evet şimdi Euronews'e baktım, Brüksel ulaşım grevi ile felç oldu başlıklı bir haber daha konmuş. Yine saldırganın pişman olduğunu söylediği yazıyor ama kimlik yok.

Röportaj yapılanlardan birisi en azından sınırlı bir hizmet verilebilirdi diye konuşmuş, ama bence haklı bir tepki vermişler.

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi

Mesaj gönderen alabay » 08 Nis Pzr, 2012 22:01

Esat, Belçika katiyyen Avusturya değil! Avusturya bu konuda hantal, ama Belçika (ki çok severim o ülkeyi) bu konuda fazla kurcalansa, patlar. Bugün havadislere göre, katilin içkili olmuş olması ihtimalini açıkladılar.

Belçika’yı anlamak belki biraz zor, ama değer. O ülkede iki buçuk apayrı halk yaşıyor. Bizdeki gibi alt kimlik üst kimlik salatasına girişmiyorlar, ama kimlik salatası kalıyor yine de. Flamanlar ve Valonlar, ayrıca da, herkes pek bilmez, Alman olan Doğubelçikalılar (onlar genelde problem yaratmaz, Almanya’dan harplerden dolayı koparılmışlar, yani Batı Trakya Türkleri gibi, ama Belçikalı artık, Alman değil, Almanca konuşanlar azınlığı denir) … bu insanlar beraber bir ülkede yaşıyorlar. Ve bu ülke de, Lüksemburg ve biraz da Hollanda gibi, çok zor bir geçmişe sahip. Bunlar eski Büyük Almanya’nın parçaları, kısmen eski Büyük Lüksemburg, kısmen de dil ve kültür açısından Fransa ile irtibatlı (ki Fransa dediğimiz de aslında ~1200 sene evvel Almanya dediğimizle birdi, nitekim ismi, Frenk, nereden? Bavyera eyaletinin parçası olan eski Franken’den.

Brüksel’in özelliği, aslında Flaman başkenti. Ama dil olarak Fransızca ağırlıklı (ki bu aslında gaip oluyor). Ayrıca hem Belçika’nın, hem Avrupa’nın başkenti. O yüzden de zaten, Belçika ikiya ayrıla bile, Brüksel özel bir sektör kalmak zorunda ve kalacak. Çünkü Flaman başkenti diye Fransızca konuşan kendi halkını sınırdışı edemez.

Ama, dendiği gibi de, bilhassa toplu taşımda çoğu kişi yabancı asıllı. Geçenlerde Lüksemburg’taydım, orası daha da karışık bu konuda, % 70 yabancı asıllı. Lükemburg kimliği kim ve ne diye sormuştum, tarihi muazzam ilginç, çünkü Fransızca konuşmaya başlamış eski bir Alman parçası, ama neyse, o şimdi önemli değil.

Ama bu katil meselâ yabancı uyruklu olursa, eyvah. Yabancı düşmanı olursa, eyvah. Orası ne Avusturya, ne Almanya, çok daha az bir halkı var, o yüzden oran problemleri çok daha korkunç. Almanya’da ne kadar ırkçı var? Veya Avusturya’da? Mukayese edilemez …

He, Belçıka derken, bütün ülkeyi (!) kuzeyden güneye kadar, kıyıda bir tramvay hattı geçiyor, biliyor muydunuz? Brugge ve Zeebrugge’den sonra, Oostende’den Anvers’e (Antwerpen) giderken, uğradık, gördüm, hemen kumulların ardında, kıyıda paşa paşa işliyor, 70 km mi, ne.

“Dünyadan Haberler - Duyurular” sayfasına dön