is-T.07 » Kudüs'ün İlk Tramvay Hattı Açıldı.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

is-T.07 » Kudüs'ün İlk Tramvay Hattı A&#

Mesaj gönderen Esat » 24 Ara Cmt, 2011 16:10

İsrail' de ilk tramvay hattı tamamlanarak işletmeye açılmış. Kudüs' te hizmete açılan ve hafif raylı sistem olarak tanımlanan işletmede bazı sorunlarda ortaya çıkmış ama bunlar anladığım kadarı ile daha çok bölgedeki sorunlar ile ilgili. Tramvay Kudüs'ün içinden geçiyor ve Arap mahalleleri ve Yahudi yerleşimcilerin yerlerini kutsal kente bağlıyormuş. Haberde bahsedilen sorunlardan biriside yolcuların araç içinde dinlere ve cinsiyete göre ayrım yapmaları imiş, ayrıca iniş binişlerde sanırım biraz fazla itiş kakış da yapıyorlarmış :) Başar belki bu kısmı daha iyi açıklayabilir ben tam anlayamadım çoğu yerini.

Haberde tramvay yolcuları için "hala öğrenmeleri gereken şeyler var" diyor. L1 olarak numaralandırılan sistemin inşaatı için yanlış planlamalar nedeni ile 780 milyon € gibi bir para harcandığı ayrıca arkeolojik çalışmalar ve siyasi çekişmeler nedeni ile de yapım süresinin uzadığı anlatılıyor.

Resim
Hat batıdaki Herzl tepesinden başlayarak arap mahallelerinden geçiyor ve tartışmalı yahudi yerleşim alanlarında son buluyor, 13,8 km uzunluğundaki hatta 21 istasyon yer alıyor, istasyon ve araçlardaki bilgilendirmelerde Arapça, İbranice ve İngilizce olmak üzere 3 dil bulunuyormuş.

Haberde tramvayın biraz yavaş çalıştığından söz ediliyor, bazı yolcular otobüs ile 7 dk. da aldıkları yolu 30 dk. da aldıklarından bazıları da az da olsa kendilerini Avrupa'da gibi hissettiklerinden bahsetmişler. Konuda anlamadığım şeylerden birisi başta bahsettiğim tramvaydaki cinsiyete göre ayrım konusu oldu, bunu işletmeci mi dayatıyor yoksa yolcularmı kendi arasında çekişiyor anlamadım ama mahkeme bu konu ile ilgili olarak "toplu taşımda cinsiyet ayrımcılığı çağdışıdır" kararı vermiş, sonrasını ise bilmiyorum :)

http://www.spiegel.de/reise/staedte/0,1 ... 36,00.html

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Mehmet Kasım
Seyyah

Mesaj gönderen Mehmet Kasım » 24 Ara Cmt, 2011 16:30

araçalr alstom mu? çok şıkmış.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 24 Ara Cmt, 2011 16:35

Mehmet Kasım yazdı:araçalr alstom mu? çok şıkmış.
Haber içeriğinden anladığım kadarı ile Alstom olsa gerek. Firma ismi geçmiyordu ama işletmeyi Fransız ve İsrailliler ortak yapıyor yazıyordu, Fransızların yurtdışında işletme yapan firması Alstom bir de demiryollarında RATP var bildiğim kadarı ile.

Mehmet Kasım
Seyyah

Mesaj gönderen Mehmet Kasım » 24 Ara Cmt, 2011 16:46

ilk resimde karşıdan bakınca aracın burnu agv'yi andırıyor. rengi de çok güzel. ortadoğunun ilk kentiçi raylı ulaşımı mı bu? arap yarımadası hariç tabi.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 24 Ara Cmt, 2011 16:50

Mehmet Kasım yazdı:ilk resimde karşıdan bakınca aracın burnu agv'yi andırıyor. rengi de çok güzel. ortadoğunun ilk kentiçi raylı ulaşımı mı bu? arap yarımadası hariç tabi.
Hımm, Ortadoğu'nun ilk modern tramvay diyebiliriz belki, bildiğim kadarı ile Şam' da tramvay vardı, dı diyorum Kemal abi bununla ilgili bir başlık açmıştı ama konuyu şimdi hatırlayamadım. Bunun dışında son dönemde Suudların atağı var, kuzey Afrika'da ise zaten eskiden beri tramvaylar vardı.

Mehmet Kasım
Seyyah

Mesaj gönderen Mehmet Kasım » 24 Ara Cmt, 2011 18:01

birde tahran metrosu var. şimdi hatırladım.

btgn
Yıllık Paso

Mesaj gönderen btgn » 24 Ara Cmt, 2011 20:15

kemal
Hareket Amiri

Mesaj gönderen kemal » 24 Ara Cmt, 2011 23:43

Hayfa'daki Karmelit füniküleri, tünel şeklinde 6 istasyonu var, metro sayılmaz ama ilginç bir sistem.
Resim

Resim

Kudüs tramvayı Alstom araçlar kullanıyor doğru.

Ortadoğu'da şu anda tramvay kullanan Kahire ve İskenderiye var bunlar ise epey eski sistemler. Şam ve Beyrut tramvayları ise bizimkiler gibi 1965 te kaldırılmış.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 30 Oca Çrş, 2013 21:44

Bu hatta çekilmiş bir iki videoya rastladım, bu arada sistemde kullanılan araçlar Alstom un 302 serisindenmiş.

http://www.youtube.com/watch?v=KVdKw2wSiY8

http://www.youtube.com/watch?v=CufikVJOAJQ

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi

Mesaj gönderen alabay » 30 Oca Çrş, 2013 21:50

Hee, bu sanal ding ding sesini buradaki Mulhouse tramvaylarından da hatırlıyorum, tipik bir Fransız şeyi.

Ne komik, tramvayda tabelâ üç dilde yazılıymış, İbranice, Arapca ve Lâtin yazısıyla. Ama hatta neden L1 demişler acaba? Yani L?

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 30 Oca Çrş, 2013 21:53

alabay yazdı:Ama hatta neden L1 demişler acaba? Yani L?
Lé Tram :) hadi zorlamayalım Light Rail System e ne dersin?

“Dünyadan Haberler - Duyurular” sayfasına dön