cn-MT.07 » Çin Vakum Tren İnşa Edecek

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

cn-MT.07 » Çin Vakum Tren İnşa Edecek

Mesaj gönderen Esat » 15 Şub Cum, 2013 20:06

Çinliler yemiyor içmiyor teknoloji yumurtluyor, hızlı trenin kısa sürede cılkını çıkartan bu arkadaşlar şimdide gözlerini vakum tren yapmaya dikmişler. Bu konuda daha önce bir arkadaşımız öneri olarak yazmıştı diye hatırlıyorum böyle bir şey, bulurum onun linkini sitede şimdi Çinliler bu öneriyi hayata geçirecekmiş. :) Aşağıda ki haber metni bence yeterince net değil, hızlı trenlerin manyetik güç ile gittiğini yazacak kadar hatalı, benim için kafadan burada kopuyor, ama tabii bu konunun temelini engellemiyor. Çinlilerin yapmak istediği şey sanırım tüp içinde maglev teknolojisi kullanan bir sistem olacak, yani haberden ben ancak bunu çıkartabildim, maglev trenler sadece alttan trenleri iterken tüp içinde en az 4 noktada şerit gibi yerleştirilmiş mıknatıs dizileri bir tüp ya da mermi şeklindeki vagonu tüpün ortasında havada tutacak, daha sonra manyetik hareket ile ileriye doğru sallayacak gidecek, bu şekilde çok yüksek hızlara çıkılabilir diye düşünüyorum ama güvenlimidir, kim böyle bir yolculuk ister onu bilemiyorum. Diğer taraftan her hali ile deneysel olmaktan aslında çıkmış bir maglev treni bile günümüzde inşa edilmiyor ise bunu da herhalde sadece Çinliler dener, yeterince pahalı ve gereksiz bir hız durumu var zaten ortada :)

Diğer taraftan tüp ve vakum teknolojisi yeni değil, tüp içerisinde 2 ya da yanılmıyorsam 4 kişilik vagonların hava basıncı ile ilerlediği bir sistem 1800 lerin sonunda New York'ta denenmiş, bununla ilgili elimde bir kitapta bilgiler var, dünyanın ikinci yer altı sistemi olarak geçiyor ama ticari işletmeye hiçbir zaman geçemediği için sadece denenmiş olarak kalıyor :) onu tarayıp yüklerim olmazsa.
Çin’de Vactrain olarak adlandırılan vakum tren,içinde hava olmayan bir tüpün içinde hareket edecek.Chengdu kentinde bulunan Jiaotong Üniversitesi uzmanları tarafından geliştirilen tren,tıpkı hızlı trenler gibi manyetik güç ile hareket ediyor.Trenin şehirler arası yolların 4.5 metre üzerine inşa edilmesi planlanıyor.Vakum trenin içindeki 6 kişilik kabinler manyetik itiş gücüyle 0′dan 600 kilometre hıza 17 saniyede çıkabiliyor.Son teknoloji bilgisayarla kontrol edilen trende yolculukta kaza riski de minumum düzeye indiriliyor.Vakum trende tek tüpün 32 şeritli bir otobana bedel olduğu belirtildi.10 yıl içinde operasyonel hale getirimesi planlanan vakum trenler,su altında tüplerle kıtalar arası yolculuğa da uygun hale getirilecek.
http://tcdd.net/cin-den-super-hizli-vak ... mment-3044

“Dünyadan Haberler - Duyurular” sayfasına dön