ist-M.06 » Metro İstasyonları İçin İsim Önerileri

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi
Mesajlar: 5553
Kayıt: 21 Eyl Cum, 2007 12:12

Mesaj gönderen alabay » 29 Tem Çrş, 2009 23:32

Örn. Fevzipaşa caddesi üzerinde yer alan ama Akdeniz caddesinin başlangıcındaki durağın adı Akdeniz Caddesi dir ama anons ve yazılı metinlerde Fevzipaşa Caddesi - Akdeniz Caddesi diye geçer
Şuna da değineyim. Eskiden Berlin otobüslerinde bu kesişme E. ile gösterilirdi. Kurfürstendamm E. Joachim-Friedrich-Straße. Meselâ. E. Ecke demek, yani köşe. Biz de böyle ya köşe K. veya dörtyol D. diye bir kültüre alışabilirdik. Ve evet, meydanlar gerek. Altıyol Meydanı. Kumluk Meydanı, Kadıköy Meydanı, Moda Meydanı ... Bağlarbaşı Meydanı (ama ne oldu o güzelim Bağlarbaşı, battı, kapitoll ve bilmem ne biçim bir tekyön salatası, iğrenç).

Gerisinde aynı düşünüyoruz gibi. Ama sen de artık Viyana havası koklamışın. Belki eski Bizans isimlerini arşiflerden çıkarmalı. Kim bilir, işe yarayabilir. Elmacı Höt, Armutçu Pöp, Köfte Izgaracısı, Arabalı Sokak caddeleri olmaz o kadar ...

Cadde ve sokak isimlerine gelince ... şimdi Berlin'de bazı isimler her semtte olabilir. Eskiden ama Berliner Straße dendi mi, bunun 1/19 mu, 1/31 mi, 1/33 mü, 1/65 mi diye hemen de ek gösterirlerdi. Bugünün postakod sistemiyle (Türkiye'dekine benziyor) biraz zor, artık 14059 Berlin, 10711 Berlin, 10783 Berlin, 13351 Berlin falan diye uzatmaları gerekiyor, ama işte postakoduuu, eskiden de semt koduydu. Ve işin en hoş tarafı, bu semt kodları çook eskiden bizde de vardı. Ama dedelerimiz hatırlar, bu 30'lu/50'li yıllar arasıydı. Ve şu anki Türk postakod sistemiyle de iş kurtarılabilirdi, çünkü artık İstanbul hep 34xyz, o zaman semt veya ilçe numarası da xy veya xyz olabilir. http://postakodu.net bunu iyi gösteriyor bence.

B. Alabay

İSMAİLÇELİK
Sezonluk Yolcu
Mesajlar: 156
Kayıt: 05 Haz Cum, 2009 15:17

Mesaj gönderen İSMAİLÇELİK » 31 Tem Cum, 2009 09:05

1-Sanayi Mahallesi'ne ne diyelim?

2-Kirazlı'da 2 istasyon var. İBB kirazlı ve Kirazlı 1 diyor. Kirazlı-2 bile değil. Karmaşa nasıl önlenir.

3-İkitelli'de Sanayi ve Sanayi 1 var. Nasıl yani?

4-Çin çin istasyonuna ÜÇYÜZLÜ denemez mi?

5-Zeytinburnu Metro'ya oldum olası ısınamadım. Zeytinburnu değil orası. Merter. Ama ötede erter istasyonu var. Vakkonun önünde. Hangisine ne diyelim. Tozkoparan olmaz mı vakko'daki. Zeytinburnu Merter olarak değişsin.

6-Ulubatlı-Topkapı diyor. Tek isim olmaz mı?

7-Kartaltepe-Kocatepe aynı şekilde?

8-Terazidere ?

9-Bakırköy-İncirli ?
Yarama değindin?

1)Sanayi Mah. doğru ona birşey diyemem.

2)Eston Evler'i yanındaki istasyona Eston Evleri veya KİRAZLI-Eston denebilir?

3)Hangi sanayi sitesi varsa o isim verilmeli.

4)Denebilir.

5)Çırpıcı Deresi veya Zeytinburnu Çırpıcı olmalıdır.

6)Sulukule daha mantıklı.

7)Kartaltepe-Kocatepe doğru.

8)Terazidere'de doğru çünkü bir taraf Bayrampaşa bir taraf Esenler en iyisi bu isim.

9)İncirli denmeli sadece.


Daha sayayım.Bağcılar Tramvay hattında Soğanlı var o Soğanlı Cad. olmalıdır çünkü B.evler'deki Soğanlı ile karıştırılıyor.

Ataköy isminin yanında Şirinevler olmalıdır.

Şişli ismi Mecidiyeköy olmalıdır.

Gayrettepe değil orası yahu Esentepe Esentepe/Z.kuyu olmalıdır.

Ayazağa on kerede dile getirdim orası Maslak İTÜ olmalıdır.

Unkapanı Eminönü/Küçükpazar olmalıdır.

Şehzadebaşı aslında Vezneciler.

Emniyet, Emniyet Müdürlüğü olarak değiştirilmelidir.

Bayrampaşa aslında Maltepe orası .Yada Bayrampaşa Deresi olmalıdır.

Havalaalanı Atatürk Havalimanı yazmalıdır.

Laleli'de İstanbul Üni. diyede not düşülmeli bu şehirde 1 üniversite yokki.

Metrobüste Florya /Beşyol; Florya Sapağı/Beşyol olmalıdır.

Planlanan İncirli-B.düzü metrosunda Sera denen saçma isim verilmemeli B.evler olmalıdır yanına Yayla ifadesi konabilir.

Kocasinan adı verilecek istasyon tamam doğru bir zamanlar Kocasinan bel. varmış bu tarafta ama günümüzdeki güncel isim Siyavuşpaşa'dır Kocasinan deyince günümüzde Mahmutbey Yolu üstündeki yer akla geliyor.

Metrobüste Bayrampaşa-Maltepe ismi Maltepe Köprüsü olarak değiştirilmelidir.

Marmaray'da Söğütlüçeşme diye geçen aslında Ayrılıkçeşme olan yerde doğrusu verilmelidir.

İSMAİLÇELİK
Sezonluk Yolcu
Mesajlar: 156
Kayıt: 05 Haz Cum, 2009 15:17

Mesaj gönderen İSMAİLÇELİK » 31 Tem Cum, 2009 09:07

Merkezefendi : Merkez Efendi nere bura nere? Cevizlibağ durağı daha yakın? Bu durağın ismi hemen üstünde yıllardır bulunan Tercüman Konutları olarak değiştirilmelidir.
Yok idari yer olarak doğru Merkez Efendi Mah. orası muhtalığı istasyonun orada hemen.

Ama Merkez EFENDİ Camisi ve türbesine uzak burası.Topkapı İstasyon yazısında bu belirtilmelidir.Bence gereksiz bir istasyon Seyyitniazm çok yakın ve bu istasyonun kullanım oranı düşük.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18055
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 31 Tem Cum, 2009 09:57

1. Sanayi Mah. konusunda Başar ile Mehmet çok tartıştılar Başar illa şapkalı i cidir de :)

2. O bölgeyi iyi bilmiyorum ama şöyle düşünelim neden 2 tane Kirazlı, sanki çok büyük bir yermi de Kirazlı1 Kirazlı2 ya da Kuzey Güney, :) Kirazlı semt merkezinde istasyon varsa ismi o olabilir diye düşünüyorum yoksa dediğiniz gibi yakın olan o sitenin ismi de olabilir di, mesela Zeytinburnu perdecilerin orada bir site var Matbaacılar Sitesidir ismi minibüsler orada böyle indirir, ama Zeytinburnu Akşemseddin in oradaki sitenin de inşaat aşamasında ismi Matbaacılar Sitesi idi ve malum daha kaç tane ticari anlamda Matbaacılar Sitesi var birde,

3. Katılıyorum

4. Bence Üçyüzlü daha iyi

5. Kesinlikle katılıyorum, bir ilçenin ismi verilen istasyon ama ilçenin nerede ise dışında.

6. Sulukuleyi hiç düşünmemiştim :)

7. Katılıyorum ama istasyonlarda iki isim ne kadar doğru?

8. Aynen katılıyorum Ayvalıdere den daha iyi bir isim (gerçi ayvalı dere herhalde daha esenlere doğru kalıyor?)

9. İncirli doğru isim

10. Soğanlı Cad. evet işte bizim de söylediğimiz şey bu, oraya bu isim verilmeli, ben bile ilk yapıldığında yahu Soğanlı nere bu istasyon nere diye düşündüm uzun zaman :)

11. Ataköy metro istasyonu kast ediliyorsa zaten Ataköy-Şirinevler diye adlandırılıyor, iki isme genellikle karşı olmama rağmen burada doğru çünkü tam sınırda

12. Bence de Mecidiyeköy olmalıdır.

11. Tepeler bölgesindeki kargaşadan birisi desenize :) tam emin olmamak ile birlikte Zincirlikuyu istikametinde sol taraf Esentepe değil mi? Yani Gayrettepe den daha mantıklı, bana sorarsanız Gazeteciler Sitesi bile Gayrettepe den daha mantıklı geliyor orada.

12. Ayazağa da bu istasyona herhalde bir iki otobüs durağı mesafesinde kalıyor, acaba A.O.S. Maslak a daha yakın diyemi böyle bir şey yaptılar?

13. Küçükpazar daha doğru evet.

14. Aynen katılıyorum bence de Vezneciler daha uygun.

15. Emniyet Müdürlüğü tek olarak Emniyet isminden daha iyi ama İstanbul' u iyi biliyorsunuz oraya Gureba denilse daha iyi değilmi? Yani belki akılda kalıcı değil diye düşünülebilir ama ben orda doğdum büyüdüm hiç Emniyete iniyoruz demedik ya Vatan' a inicez ya da eskiler Guraba' ya gidiyoruz derlerdi, ama ilginç olan en azından benim ve bizden sonraki jenerasyonda Emniyet daha çok yerleşti sanırım? Çekincemin sebebi Emniyet Müdürlüğü denilince malum bizde vatandaş karakol amirine bile müdürüm der :):)

16. Bayrampaşa olmadığına katılıyorum.

17. Atatürk Havalimanı yazılmıyorsa bile Havalimanı yazılmalıdır :)

18. Üniversite konusunda haklısınız, bana kalsa Edebiyat Fakültesi derim ya, tabi tartışılır bu ismi vermek

19. Katılıyorum

20. Sera :) bu ismi orada ortadaki Sera çiçekçi yüzünden verdiklerini söylemişlerdi, noktanın o isim ile çok bilinen bir yer olduğu falan filan :) Bencede en doğrusu Bahçelievler, tabi M1 de ki Bahçelievler de biraz tartışmalı kalıyor herhalde.

21. Siyavuşpaşa. İstasyonun tam yerini bilmiyorum ama az çok tahmin ettim, şu an ki Siyavuşpaşa Lisesine yakın mı kalıyor? Eğer öyle ise zaten Soğanlı' ya kadar o bölgeye herkese Siyavuşpaşa der hem de GS heykelin oradan başlar.

22. Bir Bayrampaşa daha :) bizde kolay bir hat hangi ilçeden geçiyor kenarından ver o ilçenin adını gitsin, orda hiç semt yok ya, biliyormusunuz bence oraya Mezarlıklar bile denilse Bayrampaşa' dan iyidir. Ama Bayrampaşa-Maltepe bence olmaz, işte buraya Matbaacılar ya da dediğim gibi Topkapı Mezarlıklar daha doğru, orda başka bir şey yok ki ya:)

23. Söğütlüçeşme - Ayrılıkçeşme için bir şey diyemeyeceğim Anadolu yakasını iyi bilmiyorum

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18055
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 31 Tem Cum, 2009 10:00

İSMAİLÇELİK yazdı:
Merkezefendi : Merkez Efendi nere bura nere? Cevizlibağ durağı daha yakın? Bu durağın ismi hemen üstünde yıllardır bulunan Tercüman Konutları olarak değiştirilmelidir.
Yok idari yer olarak doğru Merkez Efendi Mah. orası muhtalığı istasyonun orada hemen.

Ama Merkez EFENDİ Camisi ve türbesine uzak burası.Topkapı İstasyon yazısında bu belirtilmelidir.Bence gereksiz bir istasyon Seyyitniazm çok yakın ve bu istasyonun kullanım oranı düşük.
Daha önce yazmıştım bu istasyon ile Seyitnizam istasyonu bir zamanlar İstanbul Ulaşım tarafından birleştirilmek istendi ama birazda muhtarlığın ve o bölgedeki halkın baskısı ile vazgeçildi, adamlar istasyonlarına sahip çıktı ve kaldırtmadılar, yoğun değil diyoruz ama Merkez Efendi ve Cevizlibağ arası bayağı bir mesafe, sonuçta bahsettiğimiz şey tramvay, yani indi bindi ve Merkez Efendi mah. oldukça kalabalık, ama isim bencede biraz uymuyor, Merkez Efendi nere bura nere? O zaman ismi Merkez Efendi Mah. olmalı, çünkü bizim için Merkez Efendi Mevlanakapı da :)

Yok korkuyorum bunlar Odabaşına istasyon yapıp ona da Sümbül Efendi diyecekler :)

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi
Mesajlar: 5553
Kayıt: 21 Eyl Cum, 2007 12:12

Mesaj gönderen alabay » 31 Tem Cum, 2009 12:10

Ohoo ... taşmış burası. Son yazdıklarımı bulamadım, ve şimdi burada da hepsine not aktarmnak zor olacak, ama çift isimleri mantıksız ve fazla uzun buluyorum, Ataköy-bilmemne, yok mu orada cadde veya meydan?!

Şu şapkalı i hakkında yanlış anlaşılma olmasın! Şapkalı i, i'den sonraki i, ki gerekirse. Yani Sanayi ve Sanayiî (Yenitürkçe Sanayisi). Biz bunu Atatürk Oto Sanayi isminde tartışmıştık. Geçenlerde ben hatayı buldum. Ne Atatürk Oto Sanayi, ne de Atatürk Oto Sanayiî, asıl isim Atatürk Oto Sanayi Sitesi. Biraz uzun, ama doğrusu bu.

Havalimanı diye yazmak yetmez, çünkü iki havalimanı var! Biri Atatürk Havalimanı, biri Sabiha Gökçen Havalimanı. Baştan da öyle olmalı.

Vezneciler dediniz de ... acaba T4'ü derince yerin altından oraya bağlamak mümkün olmaz mıydı?!

B. Alabay

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18055
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 31 Tem Cum, 2009 12:33

Ataköy de cadde var eski E5 yeni D100 hangisini verelim :) orası için en uygun isim o iki semtin tam ortası meydan falan yok, sadece Şirinevler demek te doğru değil.

Veznecileri yeterince derinden oraya bağlayamazlar o zaman Neolitik çağdan kalma iskeletler çıkar :D

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi
Mesajlar: 5553
Kayıt: 21 Eyl Cum, 2007 12:12

Mesaj gönderen alabay » 31 Tem Cum, 2009 15:21

Ya, o caddelerin doğru dürüst isimleri yok mu? Bi bakiim yahu ... bak, hemen dibinde bir "meydan" var, Hanımeli Sokağı'ndan metro istasyonuna doğru. İsim belli değil. Hanımeli Sokak da olabilirdi, çünkü tüm semti geziyor. Eh neyse, boşver, Ataköy-Şirinevler olsun. İnşaallah Kadıköy metrosunda da böyle salata olmaz. "Sınırında" ...

B. Alabay

İSMAİLÇELİK
Sezonluk Yolcu
Mesajlar: 156
Kayıt: 05 Haz Cum, 2009 15:17

Mesaj gönderen İSMAİLÇELİK » 03 Ağu Pzt, 2009 08:03

Kocasinan diye geçen istasyon Milli Hakimiyet(Ulusal Egemenlik)Parkının orada yakınında Kocasinan Lisesi var ve Mustafa Kemal Paşa Cad. üzerinde.
Gökkuşağı Market'in karşısı.

Burası bir dönem Siyavuşpaşa'nın çiftliği olup Mimar Sinan'a bazı yapılar yaptırmıştır.O yüzden belediye kurulduğunda bir dönem Kocasinan denilmiş buraya.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18055
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 03 Ağu Pzt, 2009 08:47

İSMAİLÇELİK yazdı:Kocasinan diye geçen istasyon Milli Hakimiyet(Ulusal Egemenlik)Parkının orada yakınında Kocasinan Lisesi var ve Mustafa Kemal Paşa Cad. üzerinde.
Gökkuşağı Market'in karşısı.

Burası bir dönem Siyavuşpaşa'nın çiftliği olup Mimar Sinan'a bazı yapılar yaptırmıştır.O yüzden belediye kurulduğunda bir dönem Kocasinan denilmiş buraya.
Evet aynı yerden bahsediyoruz, çocukluğumun parkı :) tabi o zamanlar pek park konumunda değildi, içinde eski yapılar vardı diye yarım yamalak hatırlıyorum ama pek bir yıkık döküktü, o zamanlar o ağaçlık kısmın altına yeni basketbol sahaları yapılmıştı, vay be :) nereden nereye ama bence metro için iyi bir nokta diye düşünüyorum, Soğanlı, Siyavuşpaşa ve alt taraf Çavuşpaşa sanırım tam bu 3 semtin ortasında kaldığını söyleyebiliriz.

kenanmar
Serbest Geçiş
Mesajlar: 741
Kayıt: 28 Eyl Çrş, 2011 15:47

Re: tr-RS.46 » İnteraktif Kentiçi Raylı Sistem Haritaları

Mesaj gönderen kenanmar » 10 Mar Cmt, 2018 19:07

Metrobüs Hadımköy durağı neden Hadımköy Bağlantı Yolu veya Hadımköy Kavşağı veya Beykent olarak adlandırılamaz halen anlamam

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18055
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Re: tr-RS.46 » İnteraktif Kentiçi Raylı Sistem Haritaları

Mesaj gönderen Esat » 11 Mar Pzr, 2018 10:07

Valla hocam darılma yazacağım şeye ama mesela doğru soruları doğru yerlere sormadığımız için olabilir mi? :) :) :) misal bu konuyla alakalı olmaması gibi :D neyse burada sorun değil 3-5 kişi olduğumuz için ben toplarım ama mikrodan makroya gidelim mi? Bu soruyu ve benzerlerini siz ve bir sürü arkadaş bu sitede, wowda, skyscrapper da varsa diğer forumlarda, facede, sorup duruyorsunuz. Hatta bizzat okuduğum için biliyorum bazı kurumlara maillede soruyorsunuz. Bu çok güzel, takdire şayan ama acizane önerim bu durumlar madem bu kadar mühim, bölge insanından imza toplayıp ibb ye başvurulsa? Yani devlet kurumları bizi ciddiye almıyor hocam, eğer kendine yontacağınbir şey yoksa vallahi fikrimizin zerre değeri yok, güven bana :) yoğun bir imza ve şikayet belki etkili olabilir, bakın m4 ve m7 deki değişiklikler mesela, bazen de hatayı görüyorlar, belki göstermek lazım usulunce.

Yanlış anlaşılmadım umarım

Cevapla

“Metro Hatları Genel Konular” sayfasına dön