Kısa hatlara 5 ve üzeri numara vermeyi birlikte konuşmuştuk ve buna funiküler sistemleride dahil etmiştik diye hatırlıyorum, benim bu listede tek düzeltmem monorayları 40 lı numaralara almak oldu, ben monoray hem fiziken hemde kapasite ve işletme açısından metrodan farklı olduğunu düşünüyorum bu sebeple monorayları 40 lı numaralara aldım, funiküler ve mekik sistemleri de metronun bir parçası olmasına rağmen kendi başınada bir işletme olmaları asıl işletmeye taşıyıcılık yaptıkları için 50 lik (ve belki üzeri) numaralara kattım? Burada bir mantık yürüttüm bana mantıklı olarak bir karşılık gelirse tabii ki orta yolu bulacağız, Başar funiküler sistemleri metro olarak sayan ülkeler olduğu gibi bir hiç olarak sayan ülkelerde var bunu daha önce tartışmıştık kısır döngüleri aşalım artık.
Tramvaylara gelince, şehir içinde yönlendirme işaretlerinde T harfi ile kullanılabilir mi ya da kullanılmalı mı? Eğer sistem buna göre kurulacak ise evet, ya da belki sadece araçların ön cephesinde T ile yazabilir ama yayınlarda bence sadece numara olmalı diye düşünüyorum, bu harf rakam işi otobüslerde yeterince karışmış durumda ve Başar sakın ha otobüsleri de bu işe katalım deme tekrar, o normalde bu çalışmanın bir parçası olması gerekse de bizim işimiz değil ben daha önce de söylediğim gibi otobüsler konusunda kılımı bile kıpırdatmam.
1 - Taksim-İstiklal
2 - Kadıköy-Moda
3 - Zeytinburnu-Kabataş
4 - Zeytinburnu-Bağcılar
5 - Kadıköy-Bostancı
6 - Eminönü-Alibeyköy (Haliç Çevresi)
7 - Tavukçuyolu Tramvayı
8 - Güngören-Çinçin Deresi-Tekstilkent
Mehmet, aslında tramvaylar konusunda haklısın evet, ve hatırlarsanız daha önce bende bu sistemin yanlış olduğunu, biraz bilinçsiz bir şekilde devam ettiği için numaralamanın bu şekilde yerleştiğini söylemiştim ama katılıyorum aslında bu şekilde olmalıdır, fakat unutmayalım Topkapı-Sultançiftliği halen tramvay yani o araya o da girmelidir. Ayrıca Nostaljisi falan yok abi, Taksim deki nostaljik tramvay mı?

Düzenli tarife ile çalışan nostaljik tramvay olmaz o basbayağı bir tramvay hattı işte, nostaljik yapan olursa da iki seçenek var bu işte, eğer gerçekten 1900 küsurlardaki orjinal hattı dolaşıyorsa ki sanırım Kadıköy-Moda bile o hattı dolaşmıyor, eğer dolaşıyor ise o zamanki numarasını alsın ama mümkün mü? Bu çok zor, o zaman temel atma kronolojisine göre olabilir, ya da kente bir merkez belirlenir, o merkeze göre bir sistematik kurulur ve numaralandırma için de bu sistematikten yararlanır, bu nu da daha önceki başlıklarda Viyana' daki numaralamadan örnek verdik.