tra-TF.01 » Uzungöl Teleferik Projesi

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18061
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

tra-TF.01 » Uzungöl Teleferik Projesi

Mesaj gönderen Esat » 09 Ağu Prş, 2012 19:02

Yıllarca takvimlerde ve kartpostallarda gözümüzü gönlümüzü açan Trabzon Uzungöl manzarasına bir de teleferik ekleniyor. Bölgeye bir teleferik inşa edilmesi proje çalışmalarında sona gelinmiş. Ben bu tip bölgelere teleferiğe karşı değilim aksine destekçisiyim, olmalı bu zamana kadar yapılmamış olması bana göre hatadır. Ama Uzungöl'ün yaşadığı değişim biraz tehlikeli, bu dünya harikası bölge doğru düzgün korunamadı ve göl kenarında yapılaşma sürekli artıyor, maalesef ülkemizin her köşesinde kentleşme konusunda belediyelerin başarısızlığı ya da isteksizliği ortada. Yapacaz edecez ama sadece o kadar, sonuçta ortaya hep plansız programsız yapılaşma, bugün dünyaca ünlü pek çok benzer nokta var, en büyük özellikleri dağlar arasındaki gölleri değil aynı zamanda göl çevresindeki yerleşimleri, biz burada bölgeye özgü yerleşimi koruyarak marka yapacağımıza yıllarca aynı kent merkezlerindeki hale gelmesine izin verildi. Abarttığım düşünülüyor belki ama hem oradaki arkadaşlarımdan duyduğum hemde fotoğraflarda gördüğüm gerçek bu. Eğer teleferik bu bölgede bu plansız yapılaşmaya katkıda bulunacak ise istemiyorum arkadaş :)

http://www.haberexen.com/uzungole-telef ... 82671h.htm
Konuyla ilgili bilgi veren Uzungöl Belde Belediye Başkan Vekili Muhammet Karagöz, teleferik projesinin temellerini 5 ay içerisinde atacaklarını söyledi. Kış aylarında düşen turist sayısını bu proje ile arttıracaklarını belirten Karagöz, “Yaz aylarında turist akınına uğrayan Karadeniz’in gözde mekanı Uzungöl’de kış turizmini harekete geçirmek için teleferik projesini hayata geçireceğiz. Beldemiz kış turizmi açısında elverişli hem kar yapısı ve hem de pist uzunluğu olarak uygun koşullara sahip. Teleferik projesi Uzungöl’e farklı bir gösteriş katacak. Kış turizminde turist sayısında önemli bir artış bekliyoruz” dedi.

Yap-işlet-devret modeliyle yapılacak olan 2 bin 350 metre uzunluğundaki teleferik sisteminin yapımı aşamasında tek bir ağaç bile kesilmeyeceği ve saatte 700 kişi taşıma kapasiteli teleferiğin yapımı için yurt dışında bulunan Çaykaralı bir iş adamı tarafından 12 milyon Euro’luk kaynak hazırladığı öğrenildi.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18061
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 16 Eki Sal, 2012 15:08

Uzungöl' de yapılacak teleferik projesini bir Dubai firması finanse edecekmiş, açıkçası işin bu kısmını bilmiyordum, bu yapılmasın dememi sağlamaz ama yine de yapılsın tabii ki, yani orada gölün kenarındaki betonlaşmadan çok daha az zarar vereceğine inanıyorum ama lütfen ama lütfen, madem bu işin içine Çevre ve Şehircilik Bakanı karışıyor, o zaman orada gereksiz yapılaşmaların önüne geçilsin, ara sıra yayınlar yapıyorum görüyorsunuz, demiryoluydu teleferikti, ormanın içinde dağda, ama gerçekten doğanın içinde hissediyorsunuz kendinizi, etrafı beton dolduracak isek teleferikte istemez hiç bir şey istemez.

Neyse, konuyu devam ettireyim, atılan imzalar ile Uzungöl Teleferik İnşaat Turizm Ticaret ve Enerji Limited Şirketi kurulmuş, bu şirket teleferiğin inşaatı ve işletmesini yürütecek anladığım kadarı ile hayırlı olsun, umarım kısa zamanda hayata da geçer. Haberde geçen bir detayda aynı yatırımcının Sümela'ya da bir teleferik sistemi planladığı ve bunu da hayata geçirmek istediği geçiyor, ilginç geldi bu bana. Sümela'ya henüz gitmek nasip olmadı ama çıkması sorunlu bir yer ama oraya özelliğini ve güzelliğini verende o diye düşünüyorum, belki yukarılara bir yere ulaşım için olabilir, konu ile ilgili detay yok ortada o yüzden aşırı yorumlamak istemiyorum şimdilik.

Bu arada başka başlık varmıydı bilmiyorum ama Trabzonda Çömlekçi ve Boztepe denilen yerler arasında bir teleferik projesi varmış fakat buna bazı çevre kuruluşları karşı çıkıyorlarmış, buna da gerek belediye başkanı gerekse diğer yöneticilerin tavırlarını koymuşlar, Çömlekçi denilen bölgede zaten bir kentsel dönüşüm yapılacağı ve teleferik projesinin bununla birlikte ele alındığını, her hangi bir doğal zararının falanda olmadığını iddia etmişler bakalım o projede de sorunlar çözülür ve hayata geçer umarım. Başlığı da Trabzon Teleferik Projeleri olarak değiştirmek istiyorum, çünkü Uzungöl dışında en az 1 tane daha teleferik projesi var gibi görünüyor.
Projenin Trabzon turizmine büyük katkı sağlayacağını belirten Trabzon Valisi Dr. Recep Kzılcık, “Bu gün sayın Bakanımızın himayesinde Trabzon’umuzun büyümesine ve gelişmesine ciddi katkılar sağlayacağına inandığımız, turizm sektörünün alt yapısına önemli bir yatırımı sizlerle paylaşmak için burada toplandık. Bu vesile ile yatırımı gerçekleştirecek olan değerli iş adamlarımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında, Çömlekçi-Boztepe arasında yapımı planlanan teleferik hakkında sivil toplum kuruluşlarının olumsuz görüş bildirmesi üzerine geri adım attıklarını söyledi. Gümrükçüoğlu, “Biz çömlekçi Projesi’nde teleferiğin yerini belirlememize rağmen sivil toplum kuruluşları çekincelerine dile getiriyor. Uzungöl’de yapılması planlanan projeyle karşılaştırdığımızda sivil toplum kuruluşları 350 metrelik bir proje olacak olan Çömlekçi-Boztepe teleferiğinin yararlı olacağı konusunda şüpheleri olduğunu dile getiriyorlar. Boztepe teleferiğinde, Uzungöl’de yapılması planlanan teleferiğin sunacağı doğa seyranı gibi bir görüntü oluşma imkanı yok. Bu nedenle bunun yanlış bir iş olduğunu düşünüyorlar. Eğer Sayın Bakanımız uygun görürlerse yarın projeye başlayalım” diye belirtti.
http://networkedblogs.com/DvDIf

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18061
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 13 Tem Cmt, 2013 22:21

Trabzon valisi teleferik projesinin önümüzdeki sezona yetişeceğini belirtmiş sanırım gelecek sene yaz kast ediliyor, çünkü daha inşaata başlanmamış
Turizmde önemli hususlardan birisinin de teleferik projeleri olduğunu hatırlatan Vali Kızılcık, Uzungöl’deki teleferik projesinin Tarım Bakanlığı’ndan güzergahının kiralanma aşamasında olunduğunu dile getirdi. Vali Kızılcık, “İnşallah bu yılın sonunda en kötü ihtimalle önümüzdeki turizm sezonuna yetişecek şekilde teleferik projesini hayata geçireceğiz.
http://www.rayhaber.com/2013/sumela-ve- ... e-asamada/

Sümela Manastırı bölgesinde inşa edilmesi planlanan teleferik içinde halen güzergah belirleme çalışmaları yapılıyormuş, umarım görüntüyü bozmayacak mantıkla bir şey inşa edilir.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18061
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 22 Kas Cum, 2013 19:38

Bu projede kadastro sıkıntısı nedeni ile sorunlar varmış ve hala başlanamamış (kadastro ne be :P)
Uzungöl Belediye Başkanvekili Muhammet Karagöz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, teleferiğin yapılacağı alanda kadastro çalışmaları olduğu için projeye başlayamadıklarını söyledi. Karagöz, "Kadastro sıkıntılar var; teleferik alanı için. En son Kadastro Müdürlüğü'nü aradım. 'En geç Aralık 15'te iş çözülüyor' dediler. Ondan sonra işleme başlanacak. Kadastro çalışmaları olmadan teleferik projesine başlayamıyoruz. Proje hazır, izinleri alındı ama maalesef bu kadastro çalışmalarını bekliyoruz. Kadastro işlemleri bittikten sonra iş imzaya kalıyor" dedi.
http://www.stargundem.com/ajanslar/uzun ... 13090.html

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi
Mesajlar: 5555
Kayıt: 21 Eyl Cum, 2007 12:12

Mesaj gönderen alabay » 22 Kas Cum, 2013 23:40

Kadastro arazi, imar ve iskân konusu :-) Almancası Kataster.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18061
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 03 Oca Cum, 2014 08:01

Çalışmalar yakın zamanda başlayacakmış, sanırım sorunlar aşıldı, bir de kemer modeli teleferik diye bir şey yapılacakmış,

http://www.risalehaber.com/uzungole-kem ... 00117h.htm

Şirketin yabancı bir fabrika ile bu konuda görüştüğünü ancak yasal prosedürleri beklerken Avro ile Şilin arasındaki kur farkı sebebiyle teleferik inşaatına başlayamadığını anlatan Aygün, "Şirket inşallah Ocak 2014 itibariyle teleferik yapımı için kazmayı vuracak. Uzungöl'de yapılacak teleferik saatte 700 kişi taşıyabilecek. 2 bin 868 metre uzunluğundaki hatta, teleferik 4 dakika 13 saniyede Garester Yaylası'na çıkacak. Biri gidiş diğeri dönüş şeklinde iki kabinden oluşacak teleferiğin kabinleri oldukça büyük. Bir kabin tek seferde yaklaşık 50 kişi taşıyabilecek. Yani 50 kişi Garester Yaylası'na çıkarken 50 kişi de geri dönebilecek" diye konuştu.
Aygün söz konusu teleferiğin oldukça modern yapılacağına da işaret ederek, "Turizmi artırmamız için dağlara çıkmamız lazım. Teleferik yapılınca yöremizde kayak da artacak. Teleferiğin havada görüntü kirliliği oluşturmaması için iki tüp olarak yapılmasını uygun gördük. Uzungöl'de yapılacak olan teleferik Antalya Kemer Tahtalı'daki teleferiğin aynısı olacak" ifadelerini kullandı.
Uzungöl yakınındaki Garester ve yanındaki Şekersu yaylasının kış turizmi açısından önemini vurgulayan Aygün, "Teleferiğin yapımıyla Garester Yaylası'nda saatte 1500 kişi kayak yapabilecek. Aynı dağın kuzey yamacındaki Uçarsu köyü de uluslararası kış olimpiyatlarının yapılabileceği niteliklere sahip bir yer. Buradan 6 ay kar kalkmıyor, dünyanın hiçbir bölgesinde böyle uygun bir yer yok" dedi.

Cevapla

“Halatlı Sistem Projeleri, İhaleler, İnşaatlar” sayfasına dön