siv-HT.01 » Sivas Hızlı Tren Garı

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18055
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

siv-HT.01 » Sivas Hızlı Tren Garı

Mesaj gönderen Esat » 13 Eyl Prş, 2012 16:13

Sivas hızlı tren hattı inşaatı devam ederken bu sefer nasıl oldu ise hat bitmeden bir gar inşa edilmesine karar verildi. Bu iyi :) eh ailenizin pesimisti olarak kötü bir şeyler bulmam lazım ama dimi, yoksa kıyamet kopar. Yok kopartmayacağım ve her zamanki gibi dokundurmadan geçmeyeceğim.

Bir gar yapılma fikri çok güzel, daha güzel olan Gar ile ilgili bir kaç tasarım ortaya çıkarılması ve bunlardan hangisinin olacağına Sivaslıların karar vereceğinin söylenmiş olması, bugün ne görüyoruz TCDD normal web sitesinin içinde bir sayfaya resimleri koymuş, bir de sol tarafa abidik gubudik bir anket koymuş, demiş ki seç beğen al. Gar tasarımlarını beğenmeyebiliriz, bu beğeni ile algı ile alakalı bir şey ama koca bir kente gar yapıcam diye hava atıp ardından bunu bu kadar basit, komik ve ucuz şekilde pazarlamak, hatalar ile doldurmak doğru mu?

Nedir yanlış olan?

1- Sivas kentine bir SİVAS MERKEZ GAR ı inşa edilecekse ve bu halka sorulacak ise buna SİVASLILAR karar vermelidir, yani bu oylama Sivaslılar ile yapılmalıdır, benimle değil. Ha diyebiliriz ki kardeşim bu hızlı tren hattı ülke çapındaki herkesi ilgilendiriyor, okey ona da eyvallah eee peki neden ben taaa Avusturya'dan oy kullanabiliyorum? Ha yurtdışında yaşayan türkler, tabii döviz getirisi bizde oy vermeliyiz, doğru valla gözlerim yaşardı bu ince düşünce için. Ama bence Sivaslılar oylamalıydı ister referandum yapın çağırın, ister kapı kapı broşür gönderin posta ile, doldurup aynı zarf ile geri göndermelerini isteyin. Böylece her HANE nin fikri alınmış olur, cebinden para çıkmayacağı için pek çok kişi geride gönderir, daha doğru bir hedef kitlesi ile daha doğru bir sonuca ulaşılabilirdi.

2- Ne kadar geri kafalıyım dimi, mektup flan. Teknolojiğiz ya biz herşeyin ENNNNN güzel ve harikasını yapıyoruz, oylamada internetten olmalı, nasıl engellesinler dimi kent dışından oy verecekleri. Tabii şimdi internetten dinamik IP diye bir şey var ne bilelim adam nerden oy veriyor ne bilelim kaç kere veriyor falan derlerse kafa göz dalarım. Teknolojiğiz ya işte site üzerinden anket yapmışlar. Valla şu ana kadar kaç kere oy verdim bilmiyorum, her bir tasarımı birer kere oyladım, her seferinde de "Oyunuz Verildi" dedi bana, yani kayıt ediyor herhalde, ya da yalan söylüyor, ya da aslında ortada anket falan yok, matriksteyiz. TCDD Bilgi İşlem, bilmiyorum hala abaküs mü kullanıyorsunuz yoksa facit hesap makinesine geçebildiniz mi ama böyle olmuyor bu işler. Böyle işlerde bir adam 1 kere oy verir, ha sen çerez atarsın pc sine, o çerezleri temizler yine oy verir, yada IP sini değiştirir, ya da adam lamer dır başka bir şeyler dener bilemem ama doğru olanı 1 kişinin 1 kere oy vermesidir, o yüzden bu internet oylamaları traştır, hele böylesi eşşek traşıdır. Bununda kılıfı hazırdır "biz sonuçlar içinde aynı IP den verilmiş oyları eleyeceğiz" derler, bende hadii canımmm derim.

3- Büyük bir kentimize büyük bir GAR yapmaya karar vermişsiniz, bir şekilde ortaya tasarımlar koymuşsunuz ki bunlar mimari tasarım mıdır yoksa bir grafik ajansına ben şöyle bir şey istiyorum diye yaptırılmış çizimlermidir onu da bilmiyoruz. Bari adam bir site yapar ya, ulen bu kadar mı batakçısınız, hani her şeyin en bööyyüğü en gözzeli en bilmemnesi bizdeydi? Ha doğru ya Marmaray sitesi ortada ne bekliyorum, asrın projesinin sitesine bak bir de utanmadan Sivas gar için site bekle, ulan bende ne dangalak bir adamım ya.

Bence bu 3 ü yeter. Gelelim tasarımlara, toplam 5 seçenek sunmuşlar, ben A ve E yi beğendim, dediğim gibi her seçeneğe oy verdim ama :D A biraz daha Selçuklu Mimarisine dönüştürülebilir, öyle kutu olmak zorunda değil, daha bizden daha Anadolu bir şey olabilir, E yi niye sevdim bilmiyorum, renkleri çok hoşuma gitti, sütlü kahve turkuaz gibi görünüyor bende. Bir de siz bakın, ama uslu durun benim gibi yapmayın bir oy verin :D

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Bu da resimlerin bulunduğu link, anket solda küçükcene bir şey.

http://www.tcdd.gov.tr/home/detail/?id=1881#

Valla tüm bu bilgiler ışığında ben sadece şunu diyorum, aslında boşa oy vermemek lazım, sonuç belli herhalde, biri yine "BEN BUNU BEĞENDİM" demiştir geriye de kuruma buna uymak kalır, işte seçim gelir hoş gelir, bakın sizede soruyoruz falan demokrasi cart, curt, gönüller bir olsun hoş olsun diye yapılmış gibi duruyor tüm bu anket işi.

kenanmar
Serbest Geçiş
Mesajlar: 741
Kayıt: 28 Eyl Çrş, 2011 15:47

Mesaj gönderen kenanmar » 13 Eyl Prş, 2012 17:54

Esat sana katılıyorum. En son ve en çok söz söyleme hakkı olanın zaten baştan karar verdiği bir yapı olacak bu. Anketler biraz nabız yoklama ve gaz almaya yarıyor.
Böyle bir ankete doğrudan Sivas'ta yaşayanların dışında Sivaslı olup Sivas dışında yaşayıp zaman zaman Sivas'a gidenler veya o bölgeden transit geçenler oy verirse daha anlamlı olur.
Son dönemde yapılan büyük yapılardaki çizgiler beni yanıltmazsa muhtemelen A seçeneği seçilir. Gördüm ki anket sonuçlarında da 1. gözüküyor.
Öte yandan mimar ve mühendisler Güneş'ten ve gün ışığından faydalanma, Sivas gibi karasal iklimin hüküm sürdüğü bir şehirde karla kaplı günlerin uzunluğu, yıllık yağış miktarı ve türleri, sıcak ve soğuk rüzgarların hakim yönü, bina içi iklimlendirme, zemin şartları, kullanım kapasitesi ve en önemlisi maliyet vb. gerekçelerle kendilerine uygun bir netice çıkartacaklardır.

A seçeneği: Selçuklu mimarisi bile değil sadece kapılardaki mihrap kemeri çizgisinin tekrarı. Zaten Selçuklu, Persleri yani dönemin Farslılarını taklit etmişti. İran medeniyet algısına yakışan bu tarz mihrap görüntüsünü yeni yapılan Çağlayan Adliyesi ve de okullara şimdi de Sivas Garına taşımak bana manasız geliyor. Buna özenmeye gerek yok. İran medeniyetinin vurgusunu baskın kültürel öge olarak Semerkand, Taşkent vb. Orta Asya şehirleri, Azerbaycan, Irak ve Afganistan'da görmek mümkün.
Biz Yüksek Hızlı Treni 21 yy.da oraya götürürken İran geleneğinin kötü bir taklidiyle YHT'yi kaplamak pek hoş değil.
Öte yandan çizimlerde yan tarafta büyük bir camii görünüyor. Bu durumda A seçeneğindeki gar inşa edilirse gar başlı başına bir kimlik ve duruş ifade etmekten çok yanı başındaki muhtemelen sıradan betonarme bir camiinin külliyesi görünümüne yani büyük cüz'ün küçük cüz'üne döner. Tercih edilesi değil.

B ve D seçenekleri standart modern konsepte uygun gibiler. Ankara için önerilen yeni YHT garının fotolarına benziyorlar.

C seçeneği sanırım gün ışığından faydalanma açısından çok uygun gibi ayrıca cam ve betonun uyumuna vurgu yapan bir anlayış.

E seçeneği bana daha makul gibi geldi. Daha dengeli gibi. Çevre düzenlemesi de daha iyi gözüküyordu. Benim tercihim E seçeneği.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18055
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 13 Eyl Prş, 2012 18:24

E seçeneği benimde hoşuma gitti, en azından renkleri ve modern duruşu hoşuma gitti hatta ofis masasına benzettim ama yazmamıştım :) diğer taraftan A seçeneği dememdeki amaç kent ve bölgedeki eski mimari kültüre uygun olur düşüncesi ileydi ama camii yanındaki duruşu ile ilgili söylediklerine de katılıyorum, bence gar binası baskın olmalıdı ama tabii daha çok bir külliye görünümü alır ise ezilebilir buna katılıyorum. İran falan konusuna yorum yapmayayım Başar'da iki de birde Osmanlı mimarisi diye bir şeymi var diye kafamı ütülüyor zaten :D

Cevapla

“Hızlı Tren [İşletmedeki Hatlar]” sayfasına dön