in-MB.07 » Hindistan'da Metrobüs Kavgası

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

in-MB.07 » Hindistan'da Metrobüs Kavgası

Mesaj gönderen Esat » 11 Tem Çrş, 2012 10:09

Hindistan hepimizin malumu, dünyanın en kalabalık ülkelerinden kalabalıklığı ile orantılı olarakta "bana göre" rezil bir durumda. Ha ekonomisi iyiymiş, yok teknolojide IT de en öndeymiş bunlar bana göre işler değil, ben oraya baktığım zaman birbirinden berbat yerleşim alanları içerisinde hayatta kalmaya çalışan insanlardan başka bir şey görmüyorum, ha bir de Bollywood sayesinde gördüğümüz şu cancanlı Hindistan. Arada sırada eleştiririm bunların kast sistemini de detaya girmeyeyim bende kendilerine karşı pek bir kastımdır yani, eğer bir kast sistemi varsa bunların alayı benden alttadır diye düşünürüm.

Neyse konuya gelelim. Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de 2008 yılında tamamlanarak hizmete alınan metrobüs mahkemelik olmuş. Gerekçe, özel otomobil sahiplerinin yollarının daraldığını ve trafiklerinin sıkıştığını iddia etmeleri. Rakamlar korkunç, toplumun sadece %20 si nin otomobili var, geri kalanlar çoğunluk ile zaten fakirler ve otobüs ve bisikletten başka bir şey kullanmıyorlar. Hindistan hükümeti bu sistemi kurarak düşük gelirli insanlara büyük bir kıyak yapmış ama otomobil sahiplerini giderek kızdırmış. Gerekçeler zaten komik :) "adam bizim yolumuz sıkışık metrobüs yolu bomboş, hem arabası olan kimse ona binmiyor ki" diyor, çok afedersiniz bu adama dana diyeceğim ama ona da kudsiyet verirler şimdi.

Rakamlar dedim, bu rakamlara göre 2009 yılında sistem hizmete girdikten sonra ölümcül kaza ve bisikletli kazalarında büyük bir düşüş var, öncesinde 10 kazadan dokuzu ölümcül yaralamalı iken şu anda bu rakam 2 ye düşmüş, bisikletlerin karıştığı ölümcül kaza ise hiç yok. Buna rağmen mahkeme otomobil sahiplerini haklı bulmuş, eh farklı bir sonuç beklemezdim kimsenin günahını almayalım ama filmleri ciddiye alalım :) parayı veren ya da kastı üstte olanın dediği olur, bir yanda fakirlerin ulaşımı diğer taraftan paralıların konforu (zengin demiyorum zenginler muhtemelen Brezilya gibi helikopter ile geziyordur) Ulaştırma Bakanlığı ise üst mahkemedende aynı kararın çıkması durumunda Anayasa mahkemesine gideceğini belirtmiş.

http://dunya.milliyet.com.tr/metrobus-s ... efault.htm
Resim

“Dünyadan Haberler - Duyurular” sayfasına dön