gnl-RS.06 » Raylı Sistemde Gece Seferleri Olabilir mi?

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18061
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

gnl-RS.06 » Raylı Sistemde Gece Seferleri Olabilir mi?

Mesaj gönderen Esat » 23 Eyl Pzr, 2007 02:43

Zeytinburnu-Kabataş tramvay hattında Ramazan ayı içerisinde Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri aşağıda belirtilen tarihlerde seferler saat 24:00 den sonra 02:00' ye kadar Zeytinburnu-Eminönü istasyonları arasında yapılmaya devam edecektir.

Uygulama 21 Eylül (bugün) den başlamak üzere 21,22,23,28,29,30 Eylül ile 5,6,7 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek, ayrıca Ramazan Bayramına denk gelen 12,13,14 Ekim günlerinde de 24:00 - 02:00 uygulamasına devam edilecektir. Ramazan Bayramı sonrasında seferlerimiz normal tarife düzenine geçecektir.

Saygılarımızla
En son Esat tarafından 18 Eki Pzt, 2010 22:12 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

Kullanıcı avatarı
Mahmut Pasa
Aylık Paso
Mesajlar: 82
Kayıt: 14 Eyl Cum, 2007 08:47

Re: Zeytinburnu-Kabataş Tramvayı Sefer Deği&#

Mesaj gönderen Mahmut Pasa » 24 Eyl Pzt, 2007 14:30

esat yazdı:Zeytinburnu-Kabataş tramvay hattında Ramazan ayı içerisinde Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri aşağıda belirtilen tarihlerde seferler saat 24:00 den sonra 02:00' ye kadar Zeytinburnu-Eminönü istasyonları arasında yapılmaya devam edecektir.
Güzel uygulama ama sadece ramazanda yapılıyor geçen senede gece 1 e kadar çalışmışlardır, aslında sürekli olarak Sultanahmet-Cevizlibağ arasında seferler 1 e kadar süremez mi? Metrobüs te açılınca geç saatlere kadar çalışırsa Cevizlibağ da güzel bir aktarma yapılmış olur? Örneğin Avcılardan geldim o saatte ve Aksaray a gitmek istiyorum tramvay çalışsa bu mümkün olabilir, minibüslerden sonra taksilerinden plaka fiyatları düşer belki :)

Kullanıcı avatarı
abhazyalı ugur
Sezonluk Yolcu
Mesajlar: 128
Kayıt: 24 Eyl Pzt, 2007 17:54

Mesaj gönderen abhazyalı ugur » 24 Eyl Pzt, 2007 18:26

Gecen hafta saat 02:00 kadar seferler yapıldı.fakat araçların içi bomboştu bir makinist birde güvenlik vardı.Gün içinde seferlerin Ramazan süresince cuma cumartesi ve pazar günleri 02:00 ye kadar yapılacagı anons edildigi halde.

Kullanıcı avatarı
AyLiN
Aylık Paso
Mesajlar: 90
Kayıt: 14 Eyl Cum, 2007 19:50

Mesaj gönderen AyLiN » 25 Eyl Sal, 2007 03:48

Sefer var diye herkesin kullanması gerekmiyor ki :D . Ulaşım görevini yapsında Vatandaş ister biner ister binmez. Yurtdışında Geceseferleri var çoğu zaman bomboş gidiyor ama gidiyor :wink: .

Kullanıcı avatarı
abhazyalı ugur
Sezonluk Yolcu
Mesajlar: 128
Kayıt: 24 Eyl Pzt, 2007 17:54

Mesaj gönderen abhazyalı ugur » 25 Eyl Sal, 2007 17:15

AyLiN yazdı:Sefer var diye herkesin kullanması gerekmiyor ki :D . Ulaşım görevini yapsında Vatandaş ister biner ister binmez. Yurtdışında Geceseferleri var çoğu zaman bomboş gidiyor ama gidiyor :wink: .
Birde şu açıdan düşünmek lazım ARTI bir maliyet yaratıyor.Maliyetten öte birde bu hattın rutin olarak yapılmasıı gereken bakımları mevcut

Kullanıcı avatarı
AyLiN
Aylık Paso
Mesajlar: 90
Kayıt: 14 Eyl Cum, 2007 19:50

Mesaj gönderen AyLiN » 25 Eyl Sal, 2007 19:12

Artı bir maliyet olduğunun farkındayım ama işte hizmet budur zatn :). Diyorum ya bu hizmet yıllardır avrupada var, maliyeti yüksek olsada bu hizmeti kaldırmıyorlar. Ben avrupada yetiştiğim için bana bu hizmet özel bir hizmetmiş gibi gelmiyor açıkcası ama olmasına sevindim tabiki. Ha kullanılır kullanılmaz o ayrı önemli olan Kurumun neler yaptığı vatandaşın değil. Tabi bu benim fikrim :). Senide anlıyorum çalıştığın Kurumun çıkarlarını düşünüyorsun bu güzel birşey ama bir yerlere gelebilmek için birşeyler vermek lazım Ulaşımda şuanda bunu yapıyor ve bende taktir ediyorum. :wink:

Mustafa Noyan
Aylık Paso
Mesajlar: 76
Kayıt: 24 Eyl Pzt, 2007 17:45

Mesaj gönderen Mustafa Noyan » 03 Eki Çrş, 2007 11:44

Yolcuların güvenliği için hat üzerinde bakım çalışmalarının gereği ve bu çalışmaların yapılabileceği en uygun zamanın gece saatleri olduğu gözden kaçırılmamalı; sadece Cadde Tramvayında değil tüm raylı sistemlerde gece seferlerine olan ihtiyacı gözden uzak tutamayız; işte bu durumda geçen senelerde yaptığımız müracaatlara cevap verilirken
Metro seferleri gece bittiği zaman , tünelde hareketlilik gece de devam ediyor, yolculara yansımıyor ama metro 7/24 çalışan bir yer; çünkü tüm istasyonlar temizleniyor, vagonlar hem temizleniyor hem de teknik kontrollerden geçiriliyor; gün boyu sefer yapan araçlarla vagonların her gün oluşan değişiklikleriyle ilgili istatistikleri tutuluyor; bu çalışmaların sonucunda günlük bakıma alınması gereken veya sefere çıkması ertelenen araçlar da olabiliyor; teknisyenler tüneli bir baştan bir başa , kendi görev bölgelerinde olmak üzere tarıyorlar, ray ve elektirifikasyon bakımları yapılıyor...
ifadeleri kullanılmıştı.
Tabii ki yolcuların gece boyunca veya belirli bir saate kadar olan ihtiyacı da değerlendirilmeli, bütçesi uygun olmayan veya gece çalışmak zorunda olan hemşehrilerimizin gece tarifeli ticari taşıtlara mahkum etmeyecek bir çözüm üretilmelidir.
Gece boyunca seferlere ihtiyacı olan yolcu sayısının genellikle bir otobüs kapasitesini geçmediğinden, ben İETT gece seferleri ilk başlatıldığında yaptığım öneriye paralel olarak raylı sistemleri, özellikle metro, cadde tramvayı ve LRT güzergahını takip edecek, Eminönü'nden hareket ederek cadde tramvayı güzergahını takip eden bir 82 hattı gibi gece otobüsü seferlerini destekliyorum; bu hatlarda çalıştıralacak otobüsler Otogar ve Havaalanı' nın gece ulaşım sıkıntılarını da azaltacaktır.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18061
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 03 Eki Çrş, 2007 11:57

Ben raylı sistemde gece hattı düşüncesine katılmıyorum, raylı sistemlerde bakım süresi çok kısıtlı, ve hattın katener ve yol düzeni ile ilgili bakımları 2 saate sığdıramazsınız, dolayısı ile zaten saat 01:00 ile 05:30 arasında çalışılabiliyor ki ancak yetişiyor, raylı sistemde gece seferi ancak bir şekilde olabilir o da Aksaray-Havalimanı hattında normal seferlerin bitiminde 30 dakika da bir tek hat uygulaması ile makaslar kullanılarak çalışma bölgelerinin geçilmesi ya da çalışma bölgesi her iki yolu da kapsıyor ise oraya kadar çalışılması şeklinde Havalimanından Aksaray a seferler olabilir, bu seferlerin duruş noktaları şu şekilde olmalı Havalimanı-Şirinevler(Metrobus un gece çalışacağı düşünülerek)-Zeytinburnu-Otogar-Aksaray bu şekilde toplam 30 dakika olan yolculuk süresini de biraz düşürebiliriz, ama cadde tramvayını gece çalıştırmak mantıklı değil çünkü zaten bu bölgenin en işlek yeri olan Sultanahmet civarında bile hayat 00:00 da bitiyor, deniz yolları zaten çalışmıyor dolayısı ile boşa araç götürmenin maliyeti kamu yararı ile ifade edilemez burada kamu yararı gece otobüsleri çalıştırmaktır ki sanırım avrupa da da gece çalışanlar otobüsler raylı sistemde tam zamanlı bir gece seferi varmı bilmiyorum ben duymadım

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi
Mesajlar: 5555
Kayıt: 21 Eyl Cum, 2007 12:12

Mesaj gönderen alabay » 03 Eki Çrş, 2007 12:20

İyi de, Berlin veya Münih gibi şehirlerde nasıl oluyor o zaman bu 24/7 işi? Olmasına olur. İlle de raylı vasıtaların gezmesine gerek var mı yok mu, bilemeyeceğim, ama metro ve banliyö hatları büyük mesafeler katabildikleri için aslında kötü olmaz, her yarım saat meselâ. İstanbul bu gece konusunda zaten ilerlememeiş, gerilemiş gibi. Eskiden gece hatları vardı, yirmi sene kalktı, şimdi yavaş yavaş yine gelebilir gibi. Ama garip yani. İstanbul hangi ligde, Kabil mi, Paris mi?!

B. Alabay

Kullanıcı avatarı
abhazyalı ugur
Sezonluk Yolcu
Mesajlar: 128
Kayıt: 24 Eyl Pzt, 2007 17:54

Mesaj gönderen abhazyalı ugur » 03 Eki Çrş, 2007 14:55

http://www.youtube.com/watch?v=IMQfM6GyZn8
peki sistem nasıl kendi bakımını yapacak Saat 01:00 ile 04:50 arası bu işlerin bitmesi gerek bence gece bu hat üzerine karşılıklı iki otobus konmalı şuan bile seferler Ramazan diye hafta sonları 02:00 kadar uzatıldıgı halde 2 /3 yolcu ile gidip geliniyor.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18061
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 03 Eki Çrş, 2007 15:11

şuan bile seferler Ramazan diye hafta sonları 02:00 kadar uzatıldıgı halde 2 /3 yolcu ile gidip geliniyor.
Bu saatte zaten yoğunluk olan ve belkide ihtiyaç olabilecek 2 nokta var Taksim ve Havalimanı, Havalimanın şu an dahi insanları buradaki bazı kişiler özellikle metroya yönlendirmiyor, soran turistlere direkt taksi durağını birde havaş ı gösteriyorlar, eğer havalimanından 24 saat uçak olsa inanın bana havayolu yolcusu profili dahi değişir şu anda mecburiyet dışında kimse 12 den sonra inmek istemez İstanbul' a çünkü taksi ile en yakın yere gece 10-15 ytl verirsiniz, tramvayda ise böyle bir ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum, çünkü hat belli bir saatten sonra çevre olarak resmen ölü, taksim metrosunda da kabataş ta deniz ulaşımıda gece olmadığı için buraya yolcu indirmenin bir anlamı yok, Tophane de nargile içenler arabası ile gidiyor, geriye sadece Taksimden eğlenceden dönen vatandaşlar kalıyor ki onlarında yolculuk talebi hangi yönde bilemiyorum, münih sisteminde bilmiyorum varmı ama Berlin sitesinde gece tarifesinde arama yapınca otobüsler çıkıyor bir de schnellbahn lar, ama Avrupa kentlerinde eğlence anlayışı biraz daha farklı ve yaygın olabilir bu amaçla geç saatlere kadar tramvay metro çalışıyor doğrudur yani bizde 24:00 gibi seferler biter ama oralarda sanırım 01:00 ve 01:30 a kadar normal olarak sürüyor, burada başka bazı kriterler var onların altyapısı betonarme fiks hat, bizimki balastlı hat, daha çok bakım gerektiyor ve deforme oluyor, dolayısı ile onların bakım süresi kısa olabilir ama bizim hat bakımımız için uzun süreye ihtiyaç var bir ikincisi deplase şansımız yok, büyük avrupa kentlerinde bir hatta çalışma yaptığınızda eğer o illa ki gece çalışan bir hat ise onu deplase edecek bir paralel hat muhakkak var bizde yok, yani handikaplerimiz oldukça fazla keşke bu söylediklerimiz artımız olsaydı da kısıtlıda olsa geç saate kadar ya da istediğiniz gibi gece seferi olsaydı, fakat ben yine de ısrarcıyım gece seferi otobüslerde olmalı tramvayda değil, neden derseniz işte öyle :D

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18061
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Berlin

Mesaj gönderen Esat » 03 Eki Çrş, 2007 15:28

Bir önceki mesajda Berlin demiştim şimdi gördüm, Metroda gece seferleri var ama kısa parkur çalışıyor sanırım ve hafta sonları ile tatil günlerinde 15 dakika da bir sefer yapılıyor, tabi sistemde bir sorun olmadığı müddetçe, güzel.

Cevapla

“Entegrasyon Önerileri - Genel Öneriler” sayfasına dön