tkn-TS.29 » Gören Göz Projesi

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18055
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

tkn-TS.29 » Gören Göz Projesi

Mesaj gönderen Esat » 22 Mar Pzt, 2010 12:37

http://www.lojiport.com/news_detail.php?id=20077

Ulaştırma Bakanlığı tarafından "Gören Göz" adında bir proje başlatılmış. Bu proje bildiğim kadarı ile çok yeni değil, 2005 Cebit fuarında görme engelli ziyaretçiler ile yaptığımız görüşmede ve Ulaşım A.Ş. de yaptığımız bazı çalışmalar vesilesi ile tanıştığım görme engelli arkadaşlarımızdan öğrendiğim kadarı ile o yıllarda sözü ediliyordu. Dernekler bu ya da benzeri sistemlerin en azından otobüs işletmelerinde hayata geçirilmesi için lobi faaliyetleri yapıyorlardı, bugün bu çalışmanın en azından başlayacak duruma gelmiş olması sevindirici. Maalesef ülkemizde günlük yaşamın pek çok alanında olduğu gibi toplu taşıma alanında da çeşitli nedenler ile fiziki zorluklar yaşayan bu insanlarımızı hep göz ardı ettik. Ettik diyorum çünkü bunda bu işe doğru düzgün el atmayan belediyelerden, işletmeciler ve araç sahipleri kadar bizlerde sorumlu ve suçluyuz, sesimizi çıkartmadık, hatta bırakalım çıkartmayı kendimiz dahi bu sorunları yaşasak dile getirmek, hak aramak yerine, aman evde otur demeyi tercih ettik. Umarım bu proje bir şov aracı, ya da işlevselliğinden ziyade reklamı kullanılarak bir gün unutulacak bir iş olmaz. Bu işin hayata geçtiğini görürsek, bunu başaranları alnından öpmek lazım.
Ulaştırma Bakanlığı, görme engelli vatandaşların istediği yere gidebilmelerini sağlayacak 5 bin 'gören göz' cihazı için ikinci kez ihaleye çıkıyor.

Proje, araçlarda kullanılan navigasyon (seyrüsefer) cihazlarını, özel bir yazılımla görme engellilerin hizmetine sunuyor. Böylece görme engelliler, sesli olarak istedikleri adrese gidebilecek. Cihaz, görme engellilerin sadece adres ve yön bulmasına değil, hiçbir yardım almadan otobüsleri kullanmalarına da imkân tanıyor. Aynı şekilde otobüs şoförlerinin durakta görme engelli biri olup olmadığını anlayabilmelerini de sağlıyor. Bunun için otobüslere GPS alıcısı yerleştirilecek. Alıcı sayesinde, otobüs şoförleri durakta görme engelli biri olduğunu anlayarak, durağa yanaşacak. Görme engellinin elindeki cihaz da, sesli olarak otobüsün durağa yanaştığı uyarısını yapacak. Mesela uyarı; "261 numaralı otobüs durağa yanaştı, 20 metre ileride sağ tarafta bekliyor" şeklinde yapılacak. Engelli de santim santim yapılan tarif üzerine beklediği otobüse binecek. Otobüsün içinde, her durak, engelliye sesli olarak iletilecek. Böylece görme engelli vatandaşlar, yanında oturan birinin yardımına dahi ihtiyaç duymadan seyahat edebilecek.

Bakanlık daha önce ihale ilanı çıkarmış ancak birçok firmanın şartname almasına rağmen ihaleye katılmamalarından dolayı iptal etmişti. Bakanlığın üzerinde durduğu proje için Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Karanlığa bir yol feneri" nitelemesini yapıyor. Gören göz projesinin pilot uygulaması, Türkiye'deki 1,5 milyon görme engellinin büyük kısmının yaşadığı Ankara ve İstanbul'da başlayacak. Görme engellilere dağıtılacak 5 bin cihazla, uygulamanın eksiklerini görme fırsatı yakalanacak. Projenin maliyeti yaklaşık 6 milyon Euro'yu bulacak. Maliyet, haberleşme hizmetlerinden toplanan paralarla oluşturulan Evrensel Hizmet Fonu'ndan karşılanacak.
En son Esat tarafından 19 Eki Sal, 2010 19:40 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi
Mesajlar: 5553
Kayıt: 21 Eyl Cum, 2007 12:12

Mesaj gönderen alabay » 22 Mar Pzt, 2010 13:37

Bunlar iyi güzel de, bana biraz sırıtır gibi geliyor. Hiçbir durağımız medenî bir şekilde tasarlanmamış. Geçen hatlar sokak kenarında görülür şekilde değil, kalkış saatleri belli değil, zaman tablosu yok, bilgilendirme yok. Bütün bunlar yokken, böyle bir atılım ... atılım güzel de ... garip. Yani, çölün ortasında domatesli, banyolu durak gibi. Sıcak taşın üstüne bir damla diye bir tabir vardır burada, ona benziyor. Bilmem, İstanbul'un tüm duraklarını kapsayan bir (master) plân var mı. Varsa, bütün durakları gözden geçirip şu söylenen seviyelere bir getirseler? Şu şu yüzden olmaz çözüm değil – yok trafik yüzünden zaman tabloları imkânsız ... yok öyle şey. Trafik dünden beri bu şekilde değil, onlarca sene tedbir birkimiş olmalı. Ayrıca, gecikme de olabilir. Yani, bir yandan hakikati ölçmek gerekir, bir yandan beklenmediklere de imkân tanımalı. Ama hiç yapmamak bir yere götürmez. Bence EN önemli şey bu. Duraklar ve hat numaraları – kısacası, sistematik. O bizde henüz sıfır, eksi on.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18055
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 22 Mar Pzt, 2010 19:51

Duraklardaki süre gösteren tabelalar ile ilgili çalışma olduğunu daha önce yayınlamıştım Başar, sende henüz doğru çalışmayan bir tanesini görmüşsün zaten. Bu konuda çalışmayı yapan arkadaşlar ile görüşmüştüm bizzat, onların iyi niyetinden ve yapma isteklerinden şüphem yok ve zaten yapılamaması gibi bir durumda söz konusu değil. Ama gidipte hazır yapmış birinden satın alınmıyor, bu çalışma sıfırdan üretiliyor dolayısı ile gecikmeleri ve problemleri olabilir. Sorun bu yapılan çalışmayı yönetim öncelikler arasına alıyormu, şu anda bırak proje hayata geçirmeyi basit bir bülten bile basılmıyor belediyede, sparen sparen sparen :)

Tabii ki sözlerinde haklılığın çok fazla, ama bunu hemen bu çalışma ile özdeşleştirme. Bakanlık bu iş için bir kaynak bulmuş ve projeyi yapıyor, daha ne istiyorsun yahu, sana ne diyorum ben bunu taa 2005 te duydum, 5 sene geçmiş bir adım atılmış onu da belediye atamamış zaten bakanlık atmış bırak bir yapılsın görelim.

Cevapla

“Yolcu Bilgilendirme” sayfasına dön