Mehmet vallahi soruların çok yerinde ki zaten cevapları da bence verilmiş. Bu konuda hem şu %51 yerli metro mevzusunda hemde ilgili başlıklarda yazdım bana kalırsa bu işin doğrusu ilk etapta birileri ile ortak olarak bu çözümü üretmektir ve görünen o ki yapılanda zaten bu, bence hiçbir sorun yok. Aslında buna %100 yerli araç yaptık denilmesini doğru bulmuyorum, o zaman Rotem in Adapazarında ürettikleride, GE nin ürettikleride ve tabiiki RTE de %100 yerli demektir ama öyle değil, bunu hepimiz biliyoruz. Bu aracın bendeki farklı yeri ne? Yani benim dediğim gibi yabancılar ile bu işi yapmış yalamış yutmuş adamlar ile ortak yapmasına rağmen neden %100 diye sahipleniyorum? Çünkü diğerlerinin yaptığı gibi şovenizm tavan değil, az da olsa açıklama var, çaba var, neyi kim yapıyor iyi kötü belli, işte bu yüzden bu projeyi daha samimi buluyorum. Diğer taraftan konuya vakıf herkeste bu projenin doğru yolda olduğunu sürekli söylüyor.
Aynı görüşteyim, defalarca da belirttim. Kaporta ve şasi yapmakta alasını yaparız, geriye kalan asıl gerçek şey yazılım ve boji. Bununda elektrik aksamı döşemek falan yine becerebileceğimiz işler ve zaten malzeme olarakta bir sıkıntı yok. Motorla ilgili durumu yine Mehmet yazmış, denemeler yapıldı ama sorunlu oldu diye bende duymuştum.Fakat araç için en önemli iki şey bogi ve yazılım. Otobüs, araba vs. yapabilen her fabrika aracın şu anki halini yapabilir.
Bence Rotem gibi yapmalıyız.Soru 1:
İlk seferde %100 yerli olsun diye mi uğraşmalıyız yoksa Rotem gibi mi yapmalıyız?
Ben hep tam tersini düşünmüştüm, yani metro aracı yapmak daha zordur gibi, sen teknik ve kullanım açısından olayı bildiğin için bakış açın farklı oldu, ama o zamanda daha fazla dışa bağımlılık gerekecekti belki de, ne bileyim aracın sinyalizasyon ile haberleşmesi için bir sürü ayrı ekipman ve yazılım olayı giriyor içine acaba maliyet nedeni ile mi seçilmedi?Soru 2:
Neden üzerine sinyal ekipmanları eklenebilen bir metro aracı değil de, trafik içinde giden ivmelenmesi ve frenlemesi daha hassas ve daha kuvvetli olması gereken tramvay aracı yapmaya uğraşıyoruz?