yolcu dış görünüme önem verir. bojiye kimse bakmaz. anket yapılsın tramvaya binen yolculardan boji ismini bilen çok az kişi çıkar. ama bu forumda bojiyi konuşmamız çok önemlidir ve teşekkürler hepinize.Dizayn meselesine gelince, kasa ve genel görüntü maalesef önemli, hepimiz fonksiyondan ziyade dizayna önem veriyoruz. Estetik, Allahın yaradılıştan bize verdiği bir yeti. Tabiiki tramvayımızı estetik isteriz. Tabiiki yaptığı iş itibariyle taşıma aracı A ile B noktasına en hızlı ve konforlu ve emniyetli taşıma aracı. Dizayn ve estetik bunun sadece konfor kısmına cevap veriyor desek doğru olur mu? bence olmaz ne dizaynı bozuk konforlu araçlar var. Neredeyse dümdüz hiçbir estetiği olmayan konforlu araçlar var.
tüvasaş'ın da artık kentiçi araç üretmesi gerekmez mi? adapazarında marmaray üretiyorlar ama benim kastım tramvay araçları idi.Fakat bizim konumuz ulaşım. Bizi zamanında ulaştırsın. Bunun için yerli üretim şart. Yabancılardan bu araçları tedarik ettiğimiz sürece sistemimizi en çabuk olarak raylı sisteme döndüremeyiz. Artı her yedek parça , retrofit, ağır bakımları yaparken bu adamlara muhtaç kalırız. Yeraltı yerüstü zenginliğimizde yok. Ne kadar üretirsek o kadar yaşama şansımız var. Yerli tramvay aracı için gerçekten yerli sanayiciler gerekiyordu ve biryerlerden bu üretim kasa ile de başlasa d e s t e k l i y o r u z.
Sevindirici bir gelişme oldu
sadece ifeye rakip olmamıştır. hübnerede rakip olmuştur. sağlam bir kapı firması. tramvay kapıları yapıyor.bu arada furda KİK adında bir kapı firması ile tanıştım. Sahibi Bülent bey Almanyada yıllardır kapı üretiyormuş, ife'ye rakip olmuş. Kapıları gayet güzel elektrikli ve gayet basit. Durmazlar ilede görüşmüş. Üretimini Türkiyeye kaydırmaya uğraşıyor. Şimdilik almanyada alman bir ortağı ile üretim yapıyormuş. Abimize başarılar diliyoruz. İnş. Durmazlar ile anlaşır. Zaten kapı parçalarının bir kısmını Türkiyede ürettiriyormuş. Neyse bir yığın konudan bahsettik yine, biraz ara verelim...
http://www.hubner-germany.com/en/produc ... icles.html
www.hubner-germeny.com