ist-M.04:04 » M4 Kadıköy-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı
- alabay
- Evliya Çelebi
Evet, öyle. Bunu anlamaları için bir algılama seviyesi geliştirmek gerek. Bakalım, olabilir belki. İyi olur.
He, şu fayans konusunda sana bir keresinde bahsettiğim o öbeklerden bir tanesinde Essendeki kombine tramvay/metro istasyonları konu idi geçenlerde. Mavi ışık, iyi mi, kötü mü, güzel mi, değil mi, vesaire diye çok uzun konuştular, ben sadece okudum. Şahsen o istasyonu da tanıyordum tabiîki, Essen ile alışverişim bir zamanlar boldu. Ama asıl demek istediğim, orada da fayanslar, yanlış bir yapışkan kullanıldığından düşmeye başlamışlardı, sonra hepsini söküp öyle bir »ışıklı« beton »artistliği« yapmışlarmış. Öyle de kalmış. Çoğu kişinin hoşuna gitmiyor. Bu estetik ve fonksyonalizm çok önemli ve birbirlerine bağlı iki konu. M4te (de) dikkat etmeleri l&azım. Hatırlıyorum ki, M2de 2005te (!) Osmanbey girişinde merdiven bölümünde üst taraflar sökülüyordu, halbuki daha yeni sayılabilirdi o zamanlar. Garipti. Şu anki hâli nasıl bilmiyorum.
He, şu fayans konusunda sana bir keresinde bahsettiğim o öbeklerden bir tanesinde Essendeki kombine tramvay/metro istasyonları konu idi geçenlerde. Mavi ışık, iyi mi, kötü mü, güzel mi, değil mi, vesaire diye çok uzun konuştular, ben sadece okudum. Şahsen o istasyonu da tanıyordum tabiîki, Essen ile alışverişim bir zamanlar boldu. Ama asıl demek istediğim, orada da fayanslar, yanlış bir yapışkan kullanıldığından düşmeye başlamışlardı, sonra hepsini söküp öyle bir »ışıklı« beton »artistliği« yapmışlarmış. Öyle de kalmış. Çoğu kişinin hoşuna gitmiyor. Bu estetik ve fonksyonalizm çok önemli ve birbirlerine bağlı iki konu. M4te (de) dikkat etmeleri l&azım. Hatırlıyorum ki, M2de 2005te (!) Osmanbey girişinde merdiven bölümünde üst taraflar sökülüyordu, halbuki daha yeni sayılabilirdi o zamanlar. Garipti. Şu anki hâli nasıl bilmiyorum.
-
- Seyyah
Fayansı falan bilmem de.. Yenisahra durağına Havaş bürosunun (gerçi Havaş kalmadı galiba İstanbul'da, ama bürosu hâlâ duruyor olmalı orada) oradan girince, simsiyah kaplı öyle bir koridordan tatlı bir eğimle aşağıya doğru döne döne iniliyor ki görenler de Disneyland'da falan bir korku tüneline giriyoruz zanneder. Adrenalin ihtiyacını gidermek isteyen E-5 altı metrosuna inebilir 

- Esat
- Pir-i Seyyâh
Arkadaşlar fayans konusu ile bir düzeltme aldım, yazmayacam siteye dedim ama gelen düzeltmeyi aktarmak ile mükellefim, kaynağın ismini durumu itibari ile tabii ki veremem ama konu ile yeterince ilgili ve yetki sahibi olduğunu bilmeniz yeterli.
Bahsettiğiniz gibi M4 hattında ciddi bir fayans kırılması hadisesi var, hadisenin yapılan tespiti vandalizm, yani öyle iyi yapıştırılmadığı için düşmeden ziyade "bazı vatandaşların" güç denemelerini fayanslar üzerinde yaptıkları tespit edilmiş durumda, buna ilave olarak hattın tamamında tüm kırık fayans adedi ve yeride belli ama hergün rakam artıyormuş.
Ulaşım A.Ş. çözüm olarak kötü görüntüyü geçici olarak kapatma amacı ile kırılan fayansların yerine Ulaşım A.Ş. logolu plastik uygulaması yapmış fakat bu seferde yolcular "Ulaşım kendi reklamını yapmak için yeni hattın fayansları kırıyor" şeklinde şikayetlere maruz kalınmış. Sonuç olarak, fayans eksilmelerinin asıl sebebi imalat hatası değil, amacı belirsiz (vandalizmin amacı yoktur zaten de) bir saldırı, yerine bana göre iyi niyetle oluşturulmuş çözüme de tepki gösterilmiş (ki bunlarında aynı şahıslar olmadığını iddia edemeyiz) Eksik fayanslar ile ilgili çalışmanın yapılması için firmalar ile görüşülüyor, umarım en kısa sürede başlanır ama ortada maksatlı olduğunu düşündüğüm böylesi bir zarar verme hadisesi var ise bende komple kaldıralım fayansları derdim, çünkü bugün yaptıracaksınız yarın yine kıracaklar.
Bahsettiğiniz gibi M4 hattında ciddi bir fayans kırılması hadisesi var, hadisenin yapılan tespiti vandalizm, yani öyle iyi yapıştırılmadığı için düşmeden ziyade "bazı vatandaşların" güç denemelerini fayanslar üzerinde yaptıkları tespit edilmiş durumda, buna ilave olarak hattın tamamında tüm kırık fayans adedi ve yeride belli ama hergün rakam artıyormuş.
Ulaşım A.Ş. çözüm olarak kötü görüntüyü geçici olarak kapatma amacı ile kırılan fayansların yerine Ulaşım A.Ş. logolu plastik uygulaması yapmış fakat bu seferde yolcular "Ulaşım kendi reklamını yapmak için yeni hattın fayansları kırıyor" şeklinde şikayetlere maruz kalınmış. Sonuç olarak, fayans eksilmelerinin asıl sebebi imalat hatası değil, amacı belirsiz (vandalizmin amacı yoktur zaten de) bir saldırı, yerine bana göre iyi niyetle oluşturulmuş çözüme de tepki gösterilmiş (ki bunlarında aynı şahıslar olmadığını iddia edemeyiz) Eksik fayanslar ile ilgili çalışmanın yapılması için firmalar ile görüşülüyor, umarım en kısa sürede başlanır ama ortada maksatlı olduğunu düşündüğüm böylesi bir zarar verme hadisesi var ise bende komple kaldıralım fayansları derdim, çünkü bugün yaptıracaksınız yarın yine kıracaklar.
- alabay
- Evliya Çelebi
-
- Kadrolu Personel
Sadece Gülsuyu istasyonu çevresinde var, onun dışında istasyon çevreleri ortalama kiraların 800-1200 TL civarı olduğu yerler. Varoş değil yani, zaten ülkede asgari ücret belli. Ama bence bunun bir önemi de yok. Varoş da olsa sosyete mekanı da olsa kamu hizmeti her yerde olmalı ve buna engel olmak isteyen kim olursa olsun cezasını çekmeli...
-
Kadıköy Kartal metrosunda normalde telefon çekiyor ama dışarıdan aranamıyoruz. Mesaj da gelmiyor. Sanırım güvenlik ile alakalı bir mevzu.
Fakat Turkcell'in ulaşılamadığınızda bilgi veren bir servisi var. Birisi sizi metro içerisinde ararsa, haliyle ulaşamayacağı için cep telefonunuza bilgi mesajı geliyor. Bu da bence eğer dışarıdan aramalara ve mesajlara karşı böyle bir güvenlik önlemi alındıysa, güvenlik sıkıntısı doğuruyor.
Fakat Turkcell'in ulaşılamadığınızda bilgi veren bir servisi var. Birisi sizi metro içerisinde ararsa, haliyle ulaşamayacağı için cep telefonunuza bilgi mesajı geliyor. Bu da bence eğer dışarıdan aramalara ve mesajlara karşı böyle bir güvenlik önlemi alındıysa, güvenlik sıkıntısı doğuruyor.
- alabay
- Evliya Çelebi
Hakan, elbette! Varoş da olsa, sosyete de olsa, ikisi bölge olarak aynı. Ayriça bölgeler bazen belirti işaretini de değiştirebilir. Dün sosyete, yarın varoş, bugün varoş, yarın elit, vesaire. Sadece hasar verenleri orada pek beklemezdim. İma etmeye çalıştığım oydu. Burada öyle birisi yakalanırsa, cezası »sosyal saatleri« olur, yani, ya çimenleri bakar bir kaç on saat, ya da istasyonları temizler
Öyle olacak. Öyle at hapse, ver yemek yok, cezaları çalıştırılmak.

- Esat
- Pir-i Seyyâh
Güvenlik nedeni ile metro hatlarında dışarıdan arama yapılamıyor, bu çok uzun zamandır yapılan bir uygulama (M1 de yok galiba) bahsettiğiniz sistemde hat içindeki erişimi sağlayan eğer ismini verdiğiniz firma ise, kendisinden gelecek bilgi mesajları için bir ayrıcalık tanımış olabilir, ben onun güvenliğinin muhakkak test edildiğini düşünüyorum. Yani firmanın o hizmet veren numarası dışında numaralar zaten metro içinde yayın yapan vericiden dışarı çıkamıyordur.galove yazdı:Kadıköy Kartal metrosunda normalde telefon çekiyor ama dışarıdan aranamıyoruz. Mesaj da gelmiyor. Sanırım güvenlik ile alakalı bir mevzu.
Hakan, tabii ki haklısın bu iş cezasız kalmamalı, ben bütün fayanslar sökülsün derken, eğer işin altında maksatlı bir durum var ise yarın yine kırarlar, o zaman niye yapalım hepsini sökelim anlamında dedim, fantazi yani. Eğer işletmeden böyle bir bilgi geliyorsa bu tespit edilmiştir ki arkadaşlar bunu söylüyorlar, ben Başar'ın "dezenformasyon" benzetmesini anlayamadım ve açıkçası garipsedim, biraz da gücüme gitti. İnsanlar bizi kaale alıp, en azından benim dostluğuma güvenip böyle bir bilgiyi düzeltme babında veriyorlar, bende paylaşıyorum, şimdi kalkıp buna dezenformasyon dersek ayıp etmiş olmuyormuyuz? Elde bilgi olmadan böyle bir şey söylenir mi?
- alabay
- Evliya Çelebi
Dezenformasyon MU (!) diye sordum. Ve bunu sormak lâzım bugünün medya dünyasında. Sen birisinden kişisel olarak duymuşundur. Ama o da belki bir yerden bir şey duymuştur. Bunu böyle sormak hem gerek, hem yerinde. Mu ekiyle ille de öyledir demiyoruz. Fayanslarda problem vardır da, başka şeyi hedef gösterirler gibilerinden de durumlar mümkün değil değil. Neden olmasın. Sağlam yerleştirilmiş fayansı sökmek de acaip teknik ister, o da yanısıra! Gombile deorilerini bana öğretmek isteyen sendin