yyn-RS.20 » Demiryolunda Kadının Adı Yok [Köşe Yazı

Kilitli
Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18106
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

yyn-RS.20 » Demiryolunda Kadının Adı Yok [K&#

Mesaj gönderen Esat » 19 Şub Prş, 2009 21:36

Aşağıdaki yazı Lojiport web sitesinde yayınlanmış ve yazarı Selçuk Onur' un izni ile sitemize alıntılanmıştır.

-----------------------------------------------------------------------------------

Selçuk ONUR
selcuk@lojiport.com

Okurlarımızın da gözlemlediği üzere Lojiport demiryollarındaki gelişmeleri güncel olarak anında duyuran tek site. Bunda rahmetli babamın bir makinist olmasının etkisini de itiraf etmeliyim.

Bir itirafı da, haberlerimizin okunma sayıları için yapmalıyım. Lojiport 3.5 yıldır yayın yapıyor. 3.5 yılda 7 milyonu aşkın sayfamız açılmış. Belki, hava ve karacıları kızdıracağım ama; en fazla okuyan denizcileri, demiryolcular izliyor.

Türkiye’de ihmal edildiği herkesçe teslim edilen sektörün haber okunma sayılarına bakılarak entelektüel bir kesimi temsil ettiği söylenebilir. Ancak, dört gün önce sitemizde yer alan bir haber beni oldukça şaşırttı. Bu haberde bir kızımız, KPSS’de 70 puan aldığı halde, TCDD’de kadınların makinist olma hakkı bulunmadığından Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a sorunu çözmesi çağrısında bulunuyordu. Sayın Bakan da, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’a bu konudaki talimatını sıcağı sıcağına iletti. İnşallah çözülür.

Haberi okuduktan sonra küçük bir araştırma yaptım. Gazete Kadıköy adlı bir yayında Türkiye’nin ilk ve son kadın makinistiyle yapılan röportaja yer verilmişti.

Seher Aksel Aytaç, 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Yıldız Teknik Üniversitesi Demiryolu İnşaat ve İşletmeciliği Meslek Yüksek Okulu’ndan mezun olmuş. O yıllarda KPSS sınavları olmadığından, bitirdiği branşın da CER bölümü olması nedeniyle direkt demiryollarına girebilmiş Seher Aksel Aytaç. O ana kadar böyle bir talep gelmediğinden önceleri çok şaşırmışlar. Ama, daha sonra makinist olarak işe başlamış. Makinistlikle ilgili dizel makine yardımcı makinistliği ve manevra makinistliği kurslarına katılıp başarıyla bitirmiş. 3 aylık stajın ardından da makinist olarak çalışmaya başlamış.

HER ŞEY KPSS İLE BAŞLIYOR

İlk kadın makinistimizin de belirttiği gibi, birileri kadını sosyal yaşamdan çıkarmak istiyor. Memuriyete giriş KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) ile olabiliyor. Ancak, KPSS’de birçok meslek dalında yaşandığı gibi makinistlikten de söküp atmışlar kadını. Örneğin bir kadın, gar müdürü de olamıyor. KPSS’ye girişte kadro ve pozisyonlar için aranan nitelikler ve bu niteliklerin kodlarında makinistliğin numarası 1103 olarak belirtilmiş, bu da (cinsiyeti erkek olmak) anlamına geliyor.

KADINLAR HER YERDE OLMALI

Havaya görece olarak daha kolay girmişler ama ‘uğursuz’ sayarak, yıllarca denizlerde de istememişiz kadınları. Ancak, süreç içinde geminin her bölümünde çalışabileceklerini ve bunu da en az erkekler kadar iyi yapabileceklerini ispatlamış kadınlar. Meğer, demiryolunda da henüz giremediği kapılar varmış kadınlarımızın... Garda, işletmede görevlendirmişiz ama tren ile garın sevk ve idaresini vermekten kaçınmışız. 21. yüzyıl Türkiye’sinde bu garabete son verilmelidir. Çünkü, herkes görecektir ki, kadınlar fırsat verildiğinde görevlerini hem erkekler kadar yapabilecek; hem de bulundukları alana statü kazandıracaklardır.

Kilitli

“Köşe Yazıları - Blog Yazıları” sayfasına dön