Samsun ilimizin ilk kent içi raylı sistem hattı bugün düzenlenen tören ile resmi olarak işletmeye açıldı. Bu güzel sahil kentimizinde tramvaya sahip kentler arasına girmesi güzel bir gelişme, umuyorum ki faydası görüldükten ve olası eksikleri giderildikten sonra fazlası ile kabul görerek bu forum altında başka hatlara ait başlıkların da açılmasını sağlayacak bir adım olur, Samsun ve Samsunlulara ayrıca demiryolu severlere hayırlı uğurlu olsun diyorum.
Büyükşehir Belediyesi tarafından Alsim Alarko- Ansaldobreda Konsorsiyumu 108 milyon TL'ye yaptırılan 16 kilometre uzunluğundaki Hafif Raylı Sistem, 10.10.2010 (bugün) saat 10.10'da kurban kesilip dualar edilerek ilk seferini gerçekleştirdi. Gar istasyonunda yapılan törene Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Yusuf Ziya Yılmaz, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.
Başkan Yılmaz, yolculuk sırasında hafif raylı sistem hakkında bilgi vererek, “Bu proje ile şehrimizin vizyonunu, çevresini ve sosyal hayatını değiştirecek. Önümüzdeki günlerde Sayın Başbakanımızın katılımıyla gerçek açılışı yapacağız. 16 kilometrelik yolu 31.5 dakikada gidecek. 2 metre 65 santimetre genişliğinde ve 32 metre uzunluğunda 16 tren hizmet verecek. Günde 90 bin kişiyi taşımayı planlıyoruz” dedi.
Açılış esnasında semtlerine durak yapılmayan, durak yapılmadığı gibi dolmuşların girmeside yasaklanan Baruthane semti sakinleri tramvayı ve yöneticileri protesto amaçlı gösteri düzenlemişler, bu konuda orada bir sorun varsa bunun en kısa sürede çözüleceğini umuyorum. Benzer bir protesto İstanbul' da T4 hattında da yapılmıştı, ben abartılı ve fiziksel tepkili protestoları doğru bilmiyorum, orada gerçekten bir mağduriyet varsa bunun giderilmesi için baskı yapılabilir, eylem protesto yapılabilir ama yöntem çirkin olursa geriye gelen tepkide hoş olmayabilir.
Hafif raylı sistemin çalışmaya başlamasının ardından mahallelerine gelen dolmuş hattının iptal edileceğini belirten vatandaşlar, “Bizim mahallemizde hafif rayli sistemin durağı bulunmuyor. Dolmuşların da girmesini yasakladılar. Biz nasıl kent merkezine gidip geleceğiz. Bizi madur ettiler” diye konuştu.
Hafif Raylı Sistem'de çalışan trenler geçtikçe yuhalayan grupta bazı kişilerin ellerinde bulunan yumurtalar polisler tarafından toplandı. Bu sırada 5 kişi raylara atlayarak trenlerin geçişini engellemek için oturma eylemi yapmak istedi. Polis bu kişileri de raylardan kaldırarak polis minibüsünün içinde bekletti. Bazı kadınlar ise dolmuş güzergahını çöp konteynerleriyle trafiğe kapadı. Bir kişi ise vuvuzela çalarak trenlerin geçişini protesto etti.
http://www.milliyet.com.tr/hafif-rayli- ... f=haberici