1-Sakarya, Bolu ve Düzce gibi illerden her saat başı Ankara'ya ve İstanbul'a otobüs olduğunu biliyorum. Bu yolcu yoğunluğu konusunda bir fikir verebilir. (Transit geçenleri saymıyorum, kalkışı burası olanları söylüyorum. Bkz. Öz Bolu Seyahat

)
2-Önerimiz Çankırı, Karabük, Kastamonu illerini demiryolu ile İstanbul'a bağlaması bakımından
demiryolu fakiri Karadenizin batı kanadına hizmet verir.
3-Çankırı'dan Çorum ve Samsun'a ulaşması durumunda yolcu talebinin çok olacağını düşünüyorum. Samsun'dan ileriye demiryolu projeleri var zaten. Çarşamba, Ünye, Fatsa, Ordu, Giresun gibi bölgelere fizibiliteler yapılıyor. Proje uygulanırsa bu iller hem İstanbul'a hemde Ankara'ya demiryolu ile bağlanmış olur. Alın size
"Karadeniz Ekspresi"
4-Karayolu taşımacılığının esiri olduğumuz, petrole bağımlı olduğumuz, çevreyi kirlettiğimiz, demiryollarını ihmal ettiğimiz 50 senedir söylenen ve şikayet edilen bir konu iken bu durumu tersine çevirecek, demiryolunu geliştirecek, karayolu egemenliğini sınırlayacak, çevreye duyarlı, temiz dünya sağlayacak önerilerin kabul görmemesini de anlamış değilim. O zaman
karayolu esareti devam etsin mi isteniyor?
5-Öneri güzergah
Doğu Anadolu'ya gidecek trenlerin yolunu kısaltır. Tokat, Amasya, Erzincan, Sivas, Erzurum, Kars gibi iller İstanbul'a ulaşmak için daha kısa yoldan giderler.
6-Her tren Eskişehir'e uğramak zorunda olmasa gerek.
7-Arkadaşımızın Antalya başlığına koyduğu eski haritalar da da belirttiğim aksta bir demiryolu düşünülmüş. Fizıbıl çıktı mı bilemiyorum ama analizlerin güncellenmesi lazım.
8-Bir ülkede bu kadar çok otobüs olması sağlıklı bir şey değil.
9-Projenin baştaki eksiği tek hat olması demekle, geçtiği yerler yoğun değil demek birbiriyle çelişen şeyler. Yoğun değilse neden tek hatta razı gelmiyoruz? Yoğunsa tabi ki çift hat olması daha iyi olur. Çift hatta karşı çıkacağımı düşünmüyorsunuz herhalde.
10-Çankırı-Ankara arası rehabilite edilerek 4 saatten aza indirilebilir.
11-Düzce için Ada hattını devam ettirebiliriz demişsiniz. Tamam işte bizde bunu söylüyoruz. Oraya devam ederse 50-60 km daha devam edip GEREDE'de demiryoluna bağlanır.
12-Antalya, Bursa gibi hatlar öncelikli olabilir tabi ki.
13-Esat yazdığım yerlerden İstanbul'a tren hiç çalışmasın demişsin ya? Sebep ne abi? Neden çalışmasın? Karayolu esareti mi devam etsin.
14-Şu an konvansiyonel hattan İstanbul-Ankara arası 7-8 saati buluyor aşağı yukarı. Bu önerdiğim hatta bazı yerler rehabilite edilerek 8-9 saatte gidebilir. Belki aynı saate bile düşürülebilir. Bu da bir alternatif oluşturur. Kalkış saatleri önemli. Bir sonraki seferi beklemek daha dezavantajlı oluyorsa buna binilebilir. Ankara'nın doğusunda oturuyorsam buna binerim. Çünkü mevcut hattan gidersen Ankara Gar'a gelip oradan bir daha kentiçi trafiğine girecem zaman kaybedecem. Bu öneri ile direk giderim.
