1. sayfa (Toplam 1 sayfa)
at-D.07 » Avusturya Demiryolları Fantazi Arıyor
Gönderilme zamanı: 27 Kas Çrş, 2013 18:19
gönderen Esat
Avusturya demiryolları yememiş içmemiş son yıllarda tırmanış gösteren kablo hırsızlıkları ile falan mücadele için ilginç bir proje için kontrat imzalamış. Haberden anladığım kadarı ile deneme amaçlı kurulacakmış ilk etapta. Sistem akustik sensörlerden oluşuyor, Viyana kent içindeki 40 km. lik bir kesimde fiber optik kablolar ve 10 m. de bir yerleştirilecek özel mikrofonlar ile hattın sesi dinlenecek, bu şekilde tren işletmesi dışında hat içerisinden gelen seslerden yola çıkarak (analizi nasıl yapılacak bilmiyorum) demiryolu polisi ve demiryolu görevlileri anında uyarılacak ve o bölgeye hızlıca müdahale edilecek.
Sistemin hatta yabancı cisim düşmesi ya da trenlerin izlenmesi içinde kullanılabileceği belirtilmiş.
Halbuki 4 tane güvenlik tutup aynı işi yapabilirdi.
http://www.railjournal.com/index.php/eu ... hannel=537
Gönderilme zamanı: 27 Kas Çrş, 2013 22:18
gönderen btgn
sesle filan uğraşacaklarına kamera sistemi kursalar daha etkili olabilirdi.
Gönderilme zamanı: 27 Kas Çrş, 2013 23:47
gönderen alabay
Yok, bence aküstik sensör kameradan çok daha üstün. Kameranın belirli bir alanı var, aküstik sistem, yanılmıyorsam, balizlerle de iletilebilir, ayrıca anında sinyal verir. Kamera 24/7 kayıt yapıyor. Kaydı seyretmeden, değişiklik farketmek zor (genelde, onun da sistemi var, ama demiryolları için pek elverişli değil). Ama aküstik (veya titreşim) oluştuğu noktadan alarm doğurabilir. Bence mantıklı. Yanlış anlamadıysam.
Analizi de bence bayağı kolay: Her sesin bir spektrumu var. Bütün bunlar program olarak sisteme beslendikten sonra, bu belirli spektrumun dışına sarkacak sesler bir pik yaratır. Yani ses var eşittir sinyal değil de, belirli frekanslara uymayan bir ses var eşittir sinyal. İşte bu kamerayla çok daha zor. Çünkü görüntüde fark ararken, hangi baza göre fark diye çok fazla etkenler oluyor. Ses ise çok güzel bu konuda, infrası var, normal alanı var, ültrası var. Ses kayıtlarını ölçe, ölçe bir parmak izi belirleyebilirler. Ortalama gibi. Sonra buna uymayan sesler, filtreyle bunlardan ayırt edilebilir.
Gönderilme zamanı: 28 Kas Prş, 2013 07:34
gönderen Esat
alabay yazdı:Kaydı seyretmeden, değişiklik farketmek zor (genelde, onun da sistemi var, ama demiryolları için pek elverişli değil).
Bu konuda aşmış ve gerçek hayatta işlevi olan kamera sistemleri var, daha doğrusu kamera ile alakası yok yazılımlar var ve bu akustik alıcılarda muhtemelen aynı mantık ile çalışacaklar, bence kamera daha iyi olabilirdi görüntülü kayıt daha büyük kanıt değeri taşır ve dediğim gibi hattın seçtiğin bölgesinde hatta bir insan girdiğinde bunu algılayarak uyarı verecek kamera ve yazılımlar mevcut, hatta o adam bir yerlerde kaydı bulunan birisi ise yazılım kişiyi dahi tanıyabiliyor. Bilimkurgu geleceğe hoşgeldiniz.
Ses konusunu güzel açıklamışsın ama Başar, açıkçası bilgim olmamasına rağmen bende benzer bir şey olduğunu düşünmüştüm, trenlerin çıkarttığı ses belli, hattın çevre sesleri de iyi kötü belli, orada bir demir söküm, kablo kesim işinden çıkacak seste hakeza, dolayısı ile ayırt etmek sorun olmayabilir.