at-D.07 » Avusturya Demiryolları Yeni Tren Setleri Alıyor

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

at-D.07 » Avusturya Demiryolları Yeni Tren Setleri Al&#

Mesaj gönderen Esat » 30 Oca Çrş, 2013 17:15

Avusturya Devlet Demiryolları ve Ulaştırma Bakanlığı yaptıkları açıklama ile bölgesel tren hatlarında kullanılmak üzere toplam 100 adet yeni tren seti alınacağını ilk 65 setin 2015 Aralık ayından itibaren her ay 3 adet olmak üzere Viyana ve Aşağı Avusturya eyaletlerinde hizmete verilmeye başlanacağını duyurdular.

250 yolcu kapasiteli, klimalı ve engelli erişimli olacağı açıklanan trenlerin (sanki başka türlüsü varda artık) 2007 yılından beri gözlenen yolcu artışına pozitif katkıda bulunacağı Doğu Bölgesi eyaletlerinde bu 65 yeni araç ile birlikte %7 lik bir yolcu artışı beklendiğini de açıklamalarına eklediler.

Ayrıca Viyana Eyalet Başbakanı'da yeni tren setleri ile özellikle iş amaçlı sabah akşam yolcularını (Başar Pendler için Türkçe ne denir ya? :):)) memnun edeceğini, hızlı ve güvenli ulaşım olan demiryolunun daha çok tercih edileceğini kendilerinin de bu yüzden sürekli olarak demiryollarına yatırıma devam edeceklerini açıklamış.

http://www.vienna.at/oebb-kaufen-65-neu ... ch/3474247

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi

Mesaj gönderen alabay » 30 Oca Çrş, 2013 18:24

Pendler için henüz pek bir söz içat edememişiz, her nedense. Gelgitçi diyebilirdik, veya sarkaçlayıcı. Ama kimse anlamaz. A’dan B’ye uzun mesafe katedenler diyelim.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 30 Oca Çrş, 2013 18:30

alabay yazdı:Pendler için henüz pek bir söz içat edememişiz, her nedense. Gelgitçi diyebilirdik, veya sarkaçlayıcı. Ama kimse anlamaz. A’dan B’ye uzun mesafe katedenler diyelim.
Sözlüklerde "Banliyölerde oturan kişiler" diye bir çeviriye rastladım ama saçma geldi bana :) tamam doğru mantık ama direkt kelime olarak bir anlamıda olmalı ya Türkçe'de!!! Neyse, bu ayrı mevzu.

Konu ile ilgili bir iki bilgi daha edindim, ilk haberde araçlar ile ilgili hiç bilgi yoktu, biraz önce okuduğum bir başka yazıda araçların Siemens DESIRO ML olacağı ve 100 aracın dağılımının 65 adet Doğu Bölgesi (Viyana ve Aşağı Avusturya eyaletleri), 17 adet Yukarı Avusturya eyaleti ve 18 adedinin de Steiermark eyaletine tahsis edileceği yazıyordu. Siemens bu araçtan halihazırda 300 adet Belçika demiryolları için sipariş almış aynı zamanda Rus demiryollarının Moskova civarında kullanmak üzere geniş ölçü (1600 mm idi galiba Rus ölçüsü) ilk aracıda üretmiş ya da test için teslim etmiş, onu tam anlayamadım.

senturk90
Sezonluk Yolcu

Mesaj gönderen senturk90 » 31 Oca Prş, 2013 20:56

Varoşta oturanlar veya Kırsal kesimde oturanlar diye çevrilebilir herhalde. Rus ray açıklığı ise 1520 mmdir.

btgn
Yıllık Paso

Mesaj gönderen btgn » 31 Oca Prş, 2013 21:58

Varoşta
Varoş olarak çevrilebileceğini hiç sanmıyorum. Banliyö kavramı Türkiye'de pek olmadığı için insanlar şehir dışındaki gecekondu bölgelerini düşünüyor ama öyle değil.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 31 Oca Prş, 2013 22:26

Varoş ile banliyö kast ediliyorsa olabilir tabii, ama Berk in de dediği gibi banliyö yerleşimi diye bir şey bizde yok, yani varsa bile pek tabir olarak ya da resmi bir kullanım olarak yok, yanılıyormuyum?

Diğer taraftan Pendler kelimesinin doğru anlamı şu:
başka bir şehirdeki işyeri ile evi arasında devamli gidip gelen
TDK ya söylemek lazım buna Türkçe bir kelime uydursunlar :) sonuçta hızlı tren nedeni ile zaten bu oluyor diye gazeteler boy boy haber basmayı biliyor, o zaman bir tabiri de olsun. Pendel sarkaç demek pendeln da fiil olarak sarkaç gibi sallanmak zaten Pendler da buradan geliyor bildiğim kadarı ile sabah akşam bir o yana bir bu yana gittiği için bu adamlar :)

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi

Mesaj gönderen alabay » 31 Oca Prş, 2013 22:50

Langırtlungurtçular :lol:

btgn
Yıllık Paso

Mesaj gönderen btgn » 31 Oca Prş, 2013 23:52

gelgitçi gibi bir kelime uygun olur herhalde :D

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 01 Şub Cum, 2013 00:01

btgn yazdı:gelgitçi gibi bir kelime uygun olur herhalde :D
:) Ben bunu tuttum, Gitgel Yolcu gibi bir şeyde olabilir.

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi

Mesaj gönderen alabay » 01 Şub Cum, 2013 00:11

Gelgitçi telif hakları bende! :lol:

Ama, aslında düşünülürse, yani çok ciddî düşünülürse, gelgitçi yerine gitgelci demek daha mantıklı olur. Gelgit olayı tanındığından, sanırım gitgel şimdi biraz garip geliyordur, ama şahış bir yere gidip, geri geliyor, ona göre şahsî bakış açısından gitgelcilik yapıyor. Gelgitçilik ise işveren bakış açısından olur.

senturk90
Sezonluk Yolcu

Mesaj gönderen senturk90 » 01 Şub Cum, 2013 00:18

He konuyu geri çağıralım. :D Trenlerin hepsi Desiro mu? Ve dizel mi yoksa elektrikli mi? :D

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh

Mesaj gönderen Esat » 01 Şub Cum, 2013 00:34

senturk90 yazdı:He konuyu geri çağıralım. :D Trenlerin hepsi Desiro mu? Ve dizel mi yoksa elektrikli mi? :D
:) Arada bir kafa dağıtmak gerekiyor, konuya gelirsek araçların hepsi Desiro olacakmış, Desiro ML diyor ama özellikleri nedir daha doğrusu ML nin verdiği bir fark varmı bilmiyorum, Siemens in verdiği tanıtım metninde görünen araç dizel ama haber metninde bunun detayı yoktu diye hatırlıyorum.

Daha önce Desiro Dizele bir kere bindim açıkçası konfor iyiydi ama motor sesini çok aşırı araç içine veriyordu bana göre, bir de kliması verimsiz gibiydi artık bilmiyorum makinistmi oynuyordu yoksa şu standart "klimalar ortam sıcaklığına göre otomatik çalışır" dümenine mi sığınırlar :) Fakat tabii ki her halukarda lokomotif çeken vagonlarda yolculuktan daha konforlu olduğu aşikar, ben Avusturya'da çok yok sanıyordum ama bölgesel tren olarak batı bölgesinde sanırım bayağı bir kullanılıyormuş, şimdi bu alım ile doğu bölgesinde de yoğunlaşmş olacaklar.

“Dünyadan Haberler - Duyurular” sayfasına dön