tr-D.21 » Dostluk & Filia Express "İstanbul - Selanik"

Kullanıcı avatarı
Kamil16
Müdavim
Mesajlar: 919
Kayıt: 08 Tem Pzr, 2012 10:44

tr-D.21 » Dostluk & Filia Express "İstanbul -

Mesaj gönderen Kamil16 » 21 Eki Pzr, 2012 16:24

Dostluk & Filia Express, İstanbul ile Selanik arasında hergün karşılıklı yapılan Tren Seferi idi. Saat 20:00'de Sirkeci'den kalkan Tren ertesi sabah 10 gibi Selanik'e ulaşıyordu. Uzun sürmesine rağmen iki ülke arasında buzları eriten bir bağlantı oldu.

İyi niyetli bu girişim, son dönem Yunanistandaki ekonomik kriz nedeni ile maalesef durmak zorunda kaldı. 8)

Resim

Resim

Resim

Selanik Tren Garı:
Resim

Kullanıcı avatarı
Kamil16
Müdavim
Mesajlar: 919
Kayıt: 08 Tem Pzr, 2012 10:44

İstanbul - Selanik - Üsküp

Mesaj gönderen Kamil16 » 21 Eki Pzr, 2012 16:48

Resim

İstanbul - Selanik Tren bağlantı ile Makedonya'ya da Tren ile gitmek mümkündü. 8)

Resim

Selanik - Üsküp Bağlantısı:
Resim

http://www.sabah.com.tr/Gundem/2011/02/ ... ydan_cikti

Tren Seferlerinin tekrar başlaması ülkeler arası dostluk yanında ekonomik ve kültürel ilişkiler açısında da çok önemli. 8)

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18060
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 21 Eki Pzr, 2012 18:35

Bu trenin vagonlarını bir kaç sene evvel Kemal abi ile birlikte Sirkeci gar da görmüştük, hatta tarifede bakmıştım kaçta kalkıyor diye. Açıkçası Selanik hep gitmek görmek istediğim bir yer ve bu yolculuğu mümkün olursa tren ile yapmak istiyor(d)um, istiyordum diyorum çünkü sizinde belirttiğiniz gibi bir süre önce seferlerin tek taraflı olarak kaldırıldığı duyurulmuştu, tabii doğal olarak TCDD de son verdi, umarım bu güzergah yeniden işler hale gelir, gerçi hiç yapmadım ama yapan dostlarımdan duyduğum kadarı ile İstanbul'dan Edirne'ye gitmek tren ile çok zahmetli imiş yani otobüsün hem konfor hemde süre olarak çok çok önde olduğunu söylüyorlardı, gerçi sizin belirttiğiniz gibi toplamda 14 saatte gidiliyor ise çok aşırı değil yani mevcut demiryolu ve trenler ile normal :)

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi
Mesajlar: 5555
Kayıt: 21 Eyl Cum, 2007 12:12

Mesaj gönderen alabay » 21 Eki Pzr, 2012 19:49

Direk olmasa da, aktarmalı gitmek mümkündür herhâlde?

Şu Makedonya konusunu tam anlamadım ama. Tabelâ’da Hellas Makedonya yazıyor, o o zaman herhâlde, Selânik’in Makedonya etrafıdır, yani Makedonya Cumhuriyeti değil (?). Bildiğim kadarıyla Yunanistan Makedonya Cumhuriyeti’nin »Makedonya« ismiyle pek baş edemiyor, karşı çıkıyor, o yüzden »Former Republik of M.« diye FROM kısaltması kullanılıyor. Bakalım şu Yunan-Makedonya – (Geçmiş Yugoslav) Makedon-Makedonya (ne komik oldu yahu) isim işi ne zaman hâllolacak. Yunanistan, Makedonya ve Bulgaristan biraz zor birbirleriyle.

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18060
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 21 Eki Pzr, 2012 20:04

FOEGP - FOEBP olduğu zaman ismi Makedonya olur, ki zaten bizim en azından benim nazarımda ismi Makedonya'dır, bildiğim kadarı ile Türkiye' de bu ismin kullanılması için tüm uluslararası platformlarda aksi oyunu kullanıyor, Yunanistan düşünsün.

Kullanıcı avatarı
Kamil16
Müdavim
Mesajlar: 919
Kayıt: 08 Tem Pzr, 2012 10:44

Gevgelija

Mesaj gönderen Kamil16 » 21 Eki Pzr, 2012 20:11

Resim

Makedonya tarafında Gevgelija Tren İstasyonu. Yunanistan tarafından geçince ilk İstasyon.

FYROM, Yunanistan'ın inat ile izlediği ve herkesi esir aldığı bir politikanın saçma ürünü. :? Ama başarılı oluyorlar çünkü zemin müsait. :?

İddialarına göre Makendoya, Batı Trakya'da şimdiki Makendonya dahil bir bölgenin genel adı. Bölgenin başkenti de Selanik. Bu neden ile böyle bir devlet ismi olamaz diyorlar. BM dahil herkesi inka etmiş durumdalar. Akıl alacak gibi değil. 8)

Ama MAKEDON halkı, tarihi, kültürü var. Onu kabul etmiyorlar! :?

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi
Mesajlar: 5555
Kayıt: 21 Eyl Cum, 2007 12:12

Mesaj gönderen alabay » 21 Eki Pzr, 2012 22:09

Ben şimdi neden Yunanistan böyle yapıyor, haklı mı, haksız mı . buna hiç girmiyorum. Ama orada (Yunanca) Hellas Makedonya yazıyorsa (ben hem Yunan, hem Kiril yazısını okuyorum, ondan çıktım yola), onlara göre (!) bu bizim (!) bildiğimiz Makedonya değil. Yani başkenti Üsküp olanı.

Öte yandan, sanırım, bir gün, bu konuyu da çözebilecekler belki. Korkuyorlar herhâlde, eski Makedonya devleti/halkı eski Makedonya bölgesini de ister, Yunanistan ile çakışır diye. Aslında Makedon halkı var mı, yok mu, o da bir soru (ben şahsen cevabını bilmiyorum!). Makedonya’da Makedonca, Sırpça ve Arnavutça konuşuyorlar. Şımdi kim kim ve kim ne? Balkanlar bu konuda biraz karışık bazen. Hani nasıl bizde alt kimlik/üst kimlik/bilmemne kimlik karışıklığı yaşanıyor, Makedonya’da da buna benzer problemler var. Ama, onu da söylemeli, mukayeseten problemleri az, yani Bosna-Hersek veya (eski!) Sırbistan-Karadağ-Kosova Yugoslavyası (yani bundan bir kaç sene evvelki Sırbistan) bu konuda daha problemliydi; Kosova bugüne dek problemli. He, Makedon derken de, Makedonca nece? Bulgaristan’a göre Bulgar dili :-) Yani Sırbohırvat Slav grubu değil, bu da ilginç. Bu konuda herkes kendi görüş açısından yola çıkıyor. Slovenler herhâlde paçayı en iyi kurtaranlar olabildi bu konuda.

Yunanistan dediğimiz de aslında karışık, sadece Türk asıllı ve Pomak değil, Arnavut vs halk kesimleri de var, ama kim bilir ki. Yani, eski Yugoslavya ile sınırda pat diye halklar ayrı değildi. Bütün ülkeler için bu geçerli, Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, vs vs vs. Bence en zor durum Bosna-Hersek’te.

Kullanıcı avatarı
Kamil16
Müdavim
Mesajlar: 919
Kayıt: 08 Tem Pzr, 2012 10:44

Makedonlar

Mesaj gönderen Kamil16 » 25 Eki Prş, 2012 22:40

alabay yazdı: Aslında Makedon halkı var mı, yok mu, o da bir soru (ben şahsen cevabını bilmiyorum!). Makedonya’da Makedonca, Sırpça ve Arnavutça konuşuyorlar. Şımdi kim kim ve kim ne? Balkanlar bu konuda biraz karışık bazen. Hani nasıl bizde alt kimlik/üst kimlik/bilmemne kimlik karışıklığı yaşanıyor, Makedonya’da da buna benzer problemler var.
Makedonlar, Slav kökenli etnik bir grup için içine din girince olay iyice karışıyor. 8)
Zaten aynı sorun Batı Trakya'da da var. Yunanistan hiç bir zaman Batı Trakya'da yaşayan yaklaşık 120.000 Türk için "Türk" demiyor. Müslüman Azınlık diyor! 8)

Balkanlardaki bu renklilik çeşitlilik geçmişte çok kan dökülmesine hatta soykırımlara neden oldu. Oyaa bunu bir kültürel çeşitlilik diye algılamakta yarar var. Başka türlü Barışı tesis edemezsiniz. :?

Makedonlara dönersek en büyük Makedon, Büyük İskender'dir. Dünya'da yaklaşık 2,5 milyon Makedon kökenli insan yaşıyor. Bunun bir kısmı müslüman ve eski Osmanlıdan orada emanet kalmış ve Türkiye ile bağları var. 8)

Kullanıcı avatarı
Kamil16
Müdavim
Mesajlar: 919
Kayıt: 08 Tem Pzr, 2012 10:44

Dostluk Treni

Mesaj gönderen Kamil16 » 25 Eki Prş, 2012 22:52

TCDD'nin V2000 Vagonlu Tren seti, Selanik İstasyonunda Hareket Saatini bekliyor. :?
Resim

Kullanıcı avatarı
Esat
Pir-i Seyyâh
Mesajlar: 18060
Kayıt: 17 Eyl Pzt, 2007 13:37

Mesaj gönderen Esat » 26 Eki Cum, 2012 00:08

Böyle görüntüler çok hoşuma gidiyor ya, bu yüzden şu TCDD kanununun doğru yorumlanmasını ve uygulanmasını istiyorum zaten, gelsin kardeşim Yunan'ın vagonuda benim Sirkeci garıma yanaşsın, ne var? Gelsin Bulgar'ın treni yanaşsın.

Kullanıcı avatarı
alabay
Evliya Çelebi
Mesajlar: 5555
Kayıt: 21 Eyl Cum, 2007 12:12

Ex-Press Tiyatrosu (Dostluk Treni Freiburg’ta)

Mesaj gönderen alabay » 26 Eki Cum, 2012 00:40

Böyle resimler hoşuna gidiyorsa, ben sana şuraya bir kaç resim koyayım, bilmiyorum, başka yerde sunmuş muydum.

Bu da aslında TCDD Dostluk Treni idi galiba. 2009’da Türkiye’den geldi (Türkiye’yi de gezdi galiba?), Balkanlar’ı dolaştı, taaa bizim külüstür Freiburg’cağıza geldi! :shock: Burada başgarda falan duracağına, eski kargo ve gümrük garının (Alter Güterbahnhof) oralara gelip, eski gümrüğün (Zollhalle) biraz ötesinde bir rayda durdu. Orada artık gümrük falan yok, öyle sanayi, zanaat ve kültür karışımı bir köşe oluşmuştu (bir ara (semt) ismini Gare Du Nord diye koymuşlardı, ama kaldırdılar yine, oranın geleceği tam belli değil). O akşam vagonların bir tanesi sahne oldu. Acaipti, muazzam bir (Türk) açıkhava tiyatrosu. Sana galiba özelden yazmıştım. Aradan bir kaç sene geçti yine …

İyice bakarsan, bizim treni görürsün, onunla (ve oyuncularla da) burada karşılaşmak çok büyük ve duygulandırıcı bir zevkti! Sahnedeki Türkçe sunulan parçayı da üstte dijital bir panoyla simültan Almanca’ya (ve sanırım öteki ülkelerde de o ülkelerdeki dillere) tercüme ediyorlardı, o da ilginç.

Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim

Kullanıcı avatarı
Kamil16
Müdavim
Mesajlar: 919
Kayıt: 08 Tem Pzr, 2012 10:44

Re: Ex-Press Tiyatrosu (Dostluk Treni Freiburg’ta)

Mesaj gönderen Kamil16 » 26 Eki Cum, 2012 06:44

alabay yazdı:Böyle resimler hoşuna gidiyorsa, ben sana şuraya bir kaç resim koyayım, bilmiyorum, başka yerde sunmuş muydum.....

Bu da aslında TCDD Dostluk Treni idi galiba. 2009’da Türkiye’den geldi (Türkiye’yi de gezdi galiba?), Balkanlar’ı dolaştı, taaa bizim külüstür Freiburg’cağıza geldi!
O akşam vagonların bir tanesi sahne oldu. Acaipti, muazzam bir (Türk) açıkhava tiyatrosu.
Kültürlerin kaynaşması. Uzaklardan gelen sizin canlarınız, parçanız. Bunu en güzel yabancı bir ülkede yaşarken ihtiyaç istediyorsunuz.

Barış güzel, Dostluklar güzel, Gezmek, Tanımak-Tanışmak güzel. :? 8) :D

Cevapla

“Devlet Demir Yollarından Haberler” sayfasına dön